‘Sociaal akkoord niet meer van deze tijd, investeren in landbouw en waterbeheer’

Het sluiten van een sociaal akkoord tussen werkgevers, werknemers en kabinet is niet meer van deze tijd. Om uit de crisis te komen, is het juist nodig om te innoveren en te investeren in onderwijs. Dat zeggen twintig deskundigen vandaag in Trouw.

“Het kan helpen, maar we moeten er geen wonderen van verwachten”, stelt oud-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Willem Vermeend (PvdA) over het sociaal akkoord. Volgens directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Paul Schnabel is het belangrijker dat de uitgaven aan onderzoek flink omhoog gaan, van 1,6 procent van de economie, naar drie of vier procent.

Meesten zien in landbouw en waterbeheer prioriteit

De meeste van de geïnterviewde topmensen willen dat de innovatie zich voornamelijk richt op de landbouw en het waterbeheer, sectoren waar Nederland al sterk in is.

Voorzitter Ton Heerts van vakcentrale FNV kreeg maandag een mandaat van de aangesloten bonden om te onderhandelen met werkgevers en het kabinet over een sociaal akkoord. De hoop is dat door de duidelijkheid die een polderakkoord biedt, het vertrouwen van consumenten weer toeneemt. Lodewijk Asscher hoopt dat de sociale partners nog deze maand een akkoord bereiken.

Wijffels, Terpstra en Fresco

Trouw sprak met topmensen uit bedrijfsleven, maatschappelijk middenveld, wetenschap en onderwijs. Onder hen waren oud-topman van Rabobank Herman Wijffels, oud-CNV-voorzitter Doekle Terpstra, hoogleraar Louise Fresco en Menzis-topman Roger van Boxtel. Maar ook trendwatcher Adjiedj Bakas, Aalt Dijkhuizen (bestuursvoorzitter universiteit Wageningen), Ruben Wegman (topman Nedap) en Hans Smits (topman van de Rotterdamse haven) werden gepolst.