Shortlist prijs journalistiek boek bekend

Vijf journalistieke boeken maken kans op de M.J. Brusseprijs 2013. De jury heeft gisteren de nominaties bekendgemaakt. Er waren 129 inzendingen. Genomineerd zijn Tom-Jan Meeus, oud-correspondent in de VS en nu politiek redacteur van NRC, met De Grote Amerika-show. Populisme en wantrouwen in een gespleten land, Ingrid van der Chijs met Luchtmeisjes. Verzet en collaboratie van twee stewardessen, Geert Mak (Reizen zonder John. Op zoek naar Amerika), Wilfred Scholten (Mooie Barend. Biografie van B.W. Biesheuvel) en Fred de Vries (Afrikaners. Een volk op drift). Op 9 april wordt de prijs uitgereikt. De jury bestaat uit Maartje van Weegen, Margo Smit en Bas Soetenhorst. De prijs is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en is vernoemd naar journalist M.J. Brusse (1873-1941) die jarenlang voor de NRC reportages en feuilletons schreef. Veel stukken kwamen ook uit in boekvorm. Er is een bedrag van 10.000 euro aan verbonden.