Opinie

Sacha de Boer (fotograaf)

Door een stuurfoutje belandde ik op de persconferentie voor het nieuwe Net5-programma Sabotage. De bijeenkomst was in Little Buddha bij het Leidseplein in Amsterdam, een loungebar met een meters hoog gouden Boeddhabeeld.

Sabotage is een reality-serie met tien Bekende Nederlanders die in Thailand opdrachten moeten uitvoeren om geld te verdienen voor de groep, maarrrr, er zit een saboteur in de groep met een verborgen agenda, die… Inderdaad, een Wie is de mol-variatie.

Samen met Boeddha keek ik op een groot scherm naar de preview. Op de eerste rij zaten de deelnemende BN’ers, zoals Lange Frans (rapper), Jeffrey Wammes (turner) en Sylvia Geersen (Holland’s Next Top Model), Liza Sips (soapster) en Hero Brinkman.

BN’ers die naar zichzelf kijken, een heel apart Droste-effect (ook omdat juist zij het hardst klapten). Boeddha bleef intussen minzaam glimlachen, ook tijdens shots van Hero Brinkman in zwembroek.

Maar ik kon mijn gedachten er niet bij houden, die slopen de zaal uit, op de fiets, naar huis, naar de stoel, waar ik peinsde over een standpunt inzake de abdicatie van Sacha de Boer.

Er is een stuwmeer aan BN’ers die per se op tv willen. Maar Sacha de Boer gaat daar juist weg. Een onberispelijke presentator vertrekt, en wie haar opvolgt is maar afwachten.

Ze wil haar hart volgen, zei ze: fotograferen. Niet langer voor de camera staan, maar erachter. Daar ging een innerlijke strijd aan vooraf, las ik in De Telegraaf, onder de kop ‘EINDE AAN WORSTELING’. Toen ze de knoop had doorgehakt, „kwam dat nieuwe decor en dat wilde ik ook nog meemaken”. Daarna wilde ze stoppen op 1 april, „maar toen werd de troonswisseling aangekondigd en die wilde ik ook nog meepikken”.

Als er niets anders tussenkomt, verandert ze per 3 mei van televisiepresentator in kunstenaar. Financieel gaat ze er op achteruit, maar „geld moet nooit een drijfveer zijn om niet je hart te volgen”.

Hoe goed ze is als fotograaf kan ik niet beoordelen. Maar het besluit is moedig: als ze succes heeft, zal dat toegeschreven worden aan haar bekendheid; als ze faalt, zal het haar extra worden ingewreven. En de intentie alleen al is lovenswaardig: „Het is tijd voor slow journalism, fotografie en schrijven”, zei ze in Het Parool.

De Boer doet dus waar velen alleen van dromen: eindelijk worden wie je eigenlijk bent. Dat zouden er meer moeten doen.

Op tv zie je veel mollen met verborgen agenda’s: BN’ers die televisie zien als vehikel. Saboteurs. Zeldzamer zijn zij die juist van tv af willen. Zoals Hugo Borst, een tijdje terug. En nu Sacha de Boer. Boeddha glimlacht. Maar waarom nemen steeds de verkeerde mensen de juiste besluiten?

Arjen van Veelen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Margriet Oostveen.