Roze en oranje schemerlampen in het blauwe uur

Rune_G_2_3_2_Hr

Sander Meisner en Rune Guneriussen: Constructing Reality. T/m 31 maart bij Galerie Brandt, Prinsengracht 799, Amsterdam. Do t/m za 11.30-17.30u, zo 12-17u. Inl: galeriebrandt.nl****

Als lichtgevende paddenstoelen staan ze in het schemerige bos. Een heel volkje schemerlampen – roze, wit en oranje oplichtend in het blauwe uur. Binnen de kudde zijn er weer groepjes, gezinnen misschien, van grote en kleine lampjes die elkaars gezelschap hebben gezocht.

De bureaulampen op een andere foto van de Noorse kunstenaar Rune Guneriussen (1977) doen nog sterker aan mensen denken. In de vallende avond is nog net een zee of groot meer te onderscheiden. Op de voorgrond: rotsen en sneeuw. Met een man of negentig trekken de bureaulampen in colonne door die sneeuw. Ze schijnen om zich heen alsof ze iets zoeken, als rechercheurs op een plaats delict bij nacht. Een sliert licht in donker land.

Guneriussen is eigenlijk installatiekunstenaar. Hij bouwt beelden met lampen, lichtgevende globes, stapels boeken of stoelen in de Noorse natuur, en die installaties legt hij vast. Maar als je daar zulke stemmige en technisch perfecte foto’s van maakt als hij, kun je jezelf net zo goed fotograaf noemen. En dan kan je werk gerust in combinatie met dat van een andere fotograaf worden tentoongesteld.

Guneriussen en de Nederlander Sander Meisner (1979) zijn aan elkaar gewaagd. Ook Meisner houdt zich met de nacht en met lamplicht bezig, maar zijn foto’s zijn minder sprookjesachtig dan die van zijn mede-exposant bij Galerie Brandt. Ze zijn ook niet geënsceneerd: Meisner fotografeert wat hij aantreft, onder viaducten, in parkeergarages en op bedrijfsterreinen. Thrillerdecors. De ongezellige schijnwerpers en tl-balken in zijn foto’s zijn door anderen neergezet en opgehangen.

    • Gijsbert van der Wal