Rechtbank Egypte schrapt voorlopig de verkiezingen

Een Egyptische rechtbank heeft gisteren de parlementsverkiezingen, die gepland waren voor april, opgeschort. Het vonnis verdiept de politieke chaos in Egypte, dat bovendien kampt met een economische crisis en aanhoudende gewelddadige protesten en stakingen.

Wanneer de verkiezingen nu zullen plaatsvinden, is onduidelijk. Het vonnis kan de weg vrijmaken voor een juridische strijd die de verkiezingen voor onbepaalde tijd kan uitstellen en het land verder kan polariseren. De rechterlijke macht is al eerder door partijen gebruikt om een politieke strijd uit te vechten.

De juridisch adviseur van president Mohammed Morsi zei gisteren aanvankelijk in beroep te gaan tegen het vonnis. Later verklaarde hij dat hij zich bij het vonnis neerlegt. Morsi twitterde dat het „onwaarschijnlijk” is dat hij in hoger beroep gaat. Hij zei dat hij „de waarde van de rechtsstaat en de grondwet wil handhaven en het principe van de scheiding der machten wil toepassen.”

In het vonnis bepaalde de administratieve rechtbank van Kairo dat het parlement op oneigenlijke wijze de verkiezingswet heeft doorgevoerd. In plaats van de wet naar het Constitutionele Hof te sturen, dat moet bepalen of hij in lijn is met de grondwet, werd de wet meteen naar de president gestuurd. Het parlement wordt gedomineerd door de Moslimbroederschap, de partij van Morsi. Het Hof bepaalde dat de wet alsnog naar het Constitutionele Hof moet en dat de verkiezingen in de tussentijd zijn opgeschort.

Volgens de tegenstanders van Morsi bewijst het vonnis dat de president en de Moslimbroederschap slechts uit zijn op de macht en zich niets aantrekken van de wet. „De puinhoop blijft, met dank aan een gigantisch falen van het bestuur”, twitterde oppositieleider Mohamed ElBaradei. Hij zei dat het negeren van de rechtstaat een „kernmerk van een fascistische staat is”.

ElBaradei had eerder opgeroepen tot een boycot van de verkiezingen. Vorige week moest Morsi de data van de parlementsverkiezingen wijzigen omdat ze samenvielen met christelijke feestdagen. (AP, Reuters, BBC)