Rasmussen: Mensjov, Boogerd en ik kregen bloeddoping en de leiding wist ervan

Michael Rasmussen in de rechtbank voor de voortzetting van het hoger beroep van Rasmussen tegen de Rabobank wielerploeg. Foto ANP / Bas Czerwinski

Raborenners Denis Mensjov, Michael Boogerd en Michael Rasmussen hebben bloeddoping gebruikt met medeweten van de leiding van Rabobank. De ploegleiding en de ploegartsen wisten ervan.

Dat zei Rasmussen zojuist in de rechtszaak tussen hem en Rabobank die in Arnhem plaatsvindt. Volgens hem wisten ploegleiders Erik Breukink en Theo de Rooij net als ploegartsen Geert Leinders en Jean-Paul van Mantgem van zijn dopinggebruik.

Steven Derix, die de zaak voor NRC volgt en in Arnhem aanwezig is, schrijft dat op Twitter:

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Rasmussen: directeur De Rooij, ploegleider Breukink en artsen Van Mantgem en Leinders wisten van mijn dopinggebruik bij Rabo. #Rasmussen

Theo de Rooij, die vóór Rasmussen aan het woord was, hield echter vol nooit iets te hebben gemerkt van dopinggebruik bij de Rabobankploeg.

“Ik was er niet van op de hoogte. Ik ben nooit in de relatie tussen arts en renner getreden.”

‘Misschien waren ze bang dat we te snel gingen rijden’

Rasmussen kreeg de transfusies eerst van ploegarts Geert Leinders, later werd de Oostenrijker Stefan Matschiner in het spel betrokken.

Maar na de eerste levering tijdens de Tour van 2006 werd de tweede levering door Breukink verboden. Mensjov had net de elfde etappe gewonnen en stond toen derde in het klassement. Boogerd en Rasmussen reden ook heel sterk. Rasmussen vandaag:

“De ploegleiding wilde dat we tijdens die Tour stopten met bloeddoping. Ze waren misschien bang dat we te snel gingen rijden.”

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Rasmussen: in de Tour van 2006 en 2007 werd het bloed ingebracht door Stefan Matschiner. Leiding Rabobank wist er van. #Rasmussen

2007: Dynepo in de ploegleidersbus, bloeddoping uit den boze

In 2007, het jaar dat Rasmussen de Tour leek te gaan winnen totdat Rabobank hem uit de wedstrijd haalde, bewaarde men de dynepo gewoon in de ploegleidersbus, volgens Rasmussen. Om de avond kreeg Rasmussen het toegediend van ploegarts Van Mantgem.

Martijn Hendriks, sportjournalist van de NOS:

Twitter avatar hendriksmj Martijn Hendriks Rasmussen: Rabo had tijdens de Tour van 2007 Dynepo gewoon in de koelkast van de bus liggen.

Rasmussen zei verder dat Breukink in juni 2007 besloot om het dopingplan te wijzigen. Rasmussen had dat voorjaar een aandeel genomen in een bloedmachine van Stefan Matschiner, de Oostenrijkse dopingdealer waar Boogerd ook banden mee had. Maar Breukink wilde - na aanvankelijke instemming - niet dat er nog bloedzakken gebruikt werden.

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Rasmussen: Rabo stemde in met gebruik bloeddoping in Tour 2007, maar krabbelde op laatste moment terug. #Rasmussen
Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Rasmussen: Breukink kwam op in juni 2007 naar Bergamo om te zeggen dat Rabo geen bloeddoping wilde in de Tour. Epo was wel ok. #Rasmussen

‘How many intensive hours have you done?’

Rasmussen en Van Mantgem spraken over hoeveelheden epo in een codetaal, door 1000 eenheden epo gelijk te stellen aan één trainingsuur. “How many intensive hours have you done?”, sms’te de ploegarts dan. Om de hematocrietwaarde omlaag te krijgen, kreeg hij tegen het einde van de Tour elke ochtend een halve liter zoutoplossing. De hematocrietwaarde stijgt door epo en een waarde boven de 50 werd gezien als bewijs van dopinggebruik.

Raymond Kerckhoffs, wielerjournalist van De Telegraaf:

Twitter avatar raykerckhoffs Raymond Kerckhoffs Rasmussen: Ik kreeg iedere ochtend in laatste 10 dagen van de Tour van Van Mantgem een halve liter zoutoplossing om hematocriet te dalen.

Rechtszaak omdat Rasmussen door Rabo uit de Tour werd gehaald

Rabobank haalde Rasmussen uit de Tour van 2007 - terwijl hij het geel naar Parijs leek te gaan brengen - omdat ze erachter zouden zijn gekomen dat hij had gelogen over zijn whereabouts; waar hij zich ophield in de voorbereiding op de Tour. Rasmussen spande de rechtszaak aan omdat hij stelt dat de ploeg juist alles wist van het dopinggebruik en hem dus niet pas tijdens de ronde had moeten terugtrekken.

Het gerechtshof wil voor de start van de aankomende Tour de France uitspraak doen in de zaak.

De NOS hield een liveblog bij over de zaak-Rasmussen.

    • Peter Zantingh