Parlementariërs mogelijk afgeschermd van bezoek

Europarlement

Het Europees Parlement in Brussel krijgt mogelijk 111 glazen schuifdeuren om de Europarlementariërs af te schermen van bezoekers en journalisten. De verbouwing kost 2,8 miljoen euro. Maandag willen de voorzitter en vicevoorzitters van het parlement erover beslissen, maar andere Europarlementariërs reageren kritisch. ,,Dit is een heel slecht idee”, zegt Judith Sargentini (GroenLinks). ,,We betalen 2,8 miljoen euro om uit te stralen dat we iets te verbergen hebben?” Vorig najaar kreeg voorzitter Martin Schulz ongevraagd bezoek van Pownews uit Nederland, waar hij zwaar geïrriteerd over was. Een parlementswoordvoerder zegt dat het plan al is bedacht in 2011 en niets te maken heeft met incidenten. ,,Er komen steeds meer bezoekersgroepen. Dat moet beter gereguleerd worden.” Volgens het plan zou het parlement worden onderverdeeld in vijf veiligheidszones. Eén zone, waaronder het ‘informatiepunt’, is vrij toegankelijk. De tweede zou open moeten zijn voor bezoekers die door de detectiepoortjes zijn gegaan, de derde is alleen voor personeel en Europarlementariërs. In de andere twee zones liggen de werkkamers van de parlementariërs en het kantoor van de voorzitter (‘high security zone’). Sargentini wil dat Schulz het plan voorlegt aan het hele parlement. NRC