Parijs (3): uiteenlopende proeven van bekwaamheid

PHOTO © PETER STIGTER FILENAME IS DESIGNER NAME FALL/WINTER 2013

Vrijdagavond, na afloop van zijn show, verklaarde Yohji Yamamoto dat de modemarkt de laatste 10, 15 jaar ‘shit’ is geworden. Hij ziet het, zei hij tegen een verslaggever van Style.com, als zijn taak de wereld weer de waarde te laten zien van snijden, draperen en kleermakersvakmanschap. “Ik ben geen modeontwerper, ik ben een kleermaker.”

Yamamoto liet in zijn show uiteenlopende proeven van bekwaamheid zien: sluike jurken met uitsneden op schouder en armen, jurken met een driedimensionaal ‘gevouwen’ patroon, romantische jurken met wijd uitstaande rokken, maar ook combinaties van truien met lange gebreide rokken in knalkleuren (lila met geel!) en driedelige ‘mannenpakken’ in de stijl van Woody Allens Annie Hall, gedragen met schoenen met een flinke blokhak; iets nieuws voor Yamamoto, die zijn modellen bijna altijd op platte schoenen laat lopen.

Yamamoto mag dan niet meer de toonaangevende naam zijn die hij in de jaren tachtig was, hij maakt nog steeds prachtige kleren.

Een ander huis dat dit keer een zeer afwisselende collectie liet zien, was Lanvin. Alber Elbaz had gekozen  een themaloze show.

De outfits hadden weinig gemeen, behalve dat rokken en jurken eindigden rond de knie, en bijna alles werd gedragen werden met kettingen met lollige teksten als ‘help’ en ‘cool’ en ‘love’. En, niet te vergeten, het vakmanschap en de liefde waarmee ze allemaal waren gemaakt.

Een los, zwierig mantelpak in geruite wol had onafgewerkte naden, een strapless jurk van stevige stof een kokette roos in de taille.  Een ogenschijnlijk simpele mouwloze jurk van geschoren fluweel kreeg zijn vorm door schuin geplaatste coupenaden. In een sjaal van vossenbont was een mouw was gemaakt, op een  sweatshirt waren grote vlinders van kralen gezet, onder een wijde, mannelijke jas kwam een sensuele onderjurk.

Elbaz’ boodschap leek te zijn: loop niet achter trends aan, maar vind iets dat iets dat werkelijk bij je past. Dat moet dit najaar lukken.

Fotografie: Peter Stigter (teampeterstigter.com)

Yohji YamamotoYohji Yamamoto

Yohji YamamotoYohji Yamamoto

LanvinLanvin

LanvinLanvin

LanvinLanvin

 

    • Milou van Rossum