over de haag

Rotstart voor Rutte

Premier Mark Rutte krijgt niet alleen vanuit de Tweede Kamer kritiek, ook de eigen achterban is niet tevreden. Tijdens een partijbijeenkomst in Zeist uitten VVD-leden hun zorgen over de problemen op de woningmarkt en bezuinigingen op asfalt. Rutte verdedigde zich door te zeggen dat hij het verkiezingsprogramma uitvoert. „Daarin staat dat wij de overheidsfinanciën op orde gaan brengen. Wij hebben alleen een rotstart gehad met het kabinet.”

Bij de wilde beesten af

Dissidentengedrag? Gisteren berichtte PvdA-Tweede Kamerlid Jan Vos via Twitter dat hij het voornemen uit het regeerakkoord om wilde dieren in het circus af te schaffen „echt onzinnig” vindt. Ach, Jan Vos reageerde op basis van zijn emoties, suste collega en ‘woordvoerder circusdieren’ Tjeerd van Dekken. Tegenover de NOS krabbelde Vos dus een beetje terug. Hij kon natuurlijk tegen stemmen, maar „ik zeg in het geheel niet dat dat bij dit onderwerp zo zou zijn”.

Het potlood van D66

Wie D66 zegt, zegt staatkundige vernieuwing. De partij werd er in 1966 voor opgericht. Maar succesvol is anders. De gekozen minister-president? Niet gelukt. Districtenstelsel? Niet gelukt. Eerste Kamer afschaffen? Niet gelukt. Gisteren kwam Kamerlid Gerard Schouw met het voorstel het verplichte rode potlood in het stemhokje af te schaffen. Deze eis leidt tot onnodige ongeldige stemmen omdat kiezers soms gedachteloos hun eigen pen gebruiken, meende Schouw. Hij kan het weten: in 2011 kostte het D66 nog een senaatszetel, toen een Statenlid een blauwe pen gebruikte.

Stille parlementariërs

Vanmiddag mogen Nederlandse Europarlementariërs meedoen aan het jaarlijkse Tweede Kamerdebat over de staat van de Europese Unie. Nou ja, half: ze mogen wel hun verhaal houden, maar interrupties plaatsen is hun niet toegestaan. Dat is wennen voor Europarlementariërs als Hans van Baalen (VVD) en Wim van de Camp (CDA), die als Tweede Kamerlid vaak bij de interruptiemicrofoons te vinden waren.