Opnieuw langdurige tbs geadviseerd voor Robert M.

De leden van het hof komen binnen in de rechtszaal, afgelopen dinsdag. Rechts op de rug gezien de advocaten van Robert M., Tjalling van der Goot (L) en Wim Anker. Foto ANP / Erik van 't Woud

Robert M. moet langdurig behandeld worden in een gesloten tbs-kliniek. Dat advies geeft de tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken, bleek vanochtend tijdens de tweede dag van het hoger beroep in de Amsterdamse zedenzaak.

NRC-redacteur Merel Thie meldde vanuit de rechtbank op Twitter:

Twitter avatar MerelThie Merel Thie Ook oldenkotte adviseert tbs voor Robert M. #zedenzaak

Robert M. moet als verminderd toerekeningsvatbaar worden gezien, concludeert de tbs-kliniek in een onderzoek naar de psychische gesteldheid van M.. Het risico dat M. opnieuw de fout in gaat wordt hoog ingeschat.

Volgens een psycholoog en psychiater van Oldekotte was de “reeds lang bestaande” pedofilie bij M. de drijfveer voor het misbruik van 67 zeer jonge kinderen. Ook leidt hij aan hyperseksualiteit. Voor het bezit en de verspreiding van kinderporno is M. volgens hen ‘enigszins verminderd’ toerekeningsvatbaar.

Twitter avatar MerelThie Merel Thie ‘De pedofilie van M. wordt gecompliceerd door zijn hyperseksualiteit’, zegt Tbs-kliniek Oldenkotte. #zedenzaak

De 29-jarige M. leidt volgens de deskundigen aan “ernstige pedofilie”, in combinatie met een persoonlijkheidsstoornis. De hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak had volgens hen op een aantal momenten “andere keuzemogelijkheden” dan het overgaan tot seksueel misbruik, maar verviel volgens hen in zijn ‘beperkte gedragsrepertoire’.

Eerder ook al ‘verminderd toerekeningsvatbaar’ verklaard

De conclusies komen in grote lijnen overeen met een eerdere psychiatrische rapportage over M. die was gemaakt door het Pieter Baan Centrum. Aan dat onderzoek werkte hij niet mee omdat hij de kliniek van justitie niet vertrouwde. Mede naar aanleiding van dat onderzoek kreeg M. vorig jaar mei achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd.

Op M.’s verzoek werd hij geobserveerd in de tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken. Hij beloofde het gerechtshof aan dat psychologische onderzoek medewerking te verlenen. M. zelf benadrukte eerder bij de rechtbank en ook vandaag in het hoger beroep keer op keer dat hij geen andere keuze had nadat hij zijn “innerlijke strijd” had verloren.

Zaak in december 2010 aan het licht

De zaak-Robert M. kwam in december 2010 aan het licht. Hij en zijn echtgenoot Richard van O. werden in mei 2012 veroordeeld. Van O. kreeg voor medeplichtigheid aan M.’s daden en het misbruik van een tiener een celstraf van tien jaar.

Het gerechtshof, dat het hoger beroep sinds dinsdag behandelt, hoopt op 2 mei uitspraak te kunnen doen.

    • David Haakman