OM: hoger beroep pedofielenvereniging Martijn onrechtmatig

V.l.n.r. de betrokken partijen bij de rechtszaak tegen vereniging Martijn in juni 2012: voorzitter Mr. Wolthuis, rechter, parket, officier OM Mr. De Meijer, schrijver Anton Dautzenberg en advocaat van Martijn Mr. Swier. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

Pedofielenvereniging Martijn moet verboden en ontbonden blijven, verzoekt het Openbaar Ministerie de rechtbank in Leeuwarden. Volgens het OM kan de vereniging niet in hoger beroep gaan omdat Martijn niet meer bestaat sinds de rechtbank in Assen die in juni vorig jaar verbood.

De vereniging moet daarom in het beroep niet-ontvankelijk worden verklaard. Dat stelde het Openbaar Ministerie donderdag in het gerechtshof in Leeuwarden, meldt persbureau Novum. Het hof in Leeuwarden doet naar verwachting uitspraak op 21 mei.

Volgens het OM is er een ‘zwaarwichtig publiek belang’ bij de opheffing van Martijn:

“Het OM is van oordeel dat er een zwaarwichtig publiek belang is bij de bescherming van het kind tegen de activiteiten van de vereniging Martijn.”

Het OM vroeg vorig jaar om ontbinding en verbieding van de vereninging omdat deze ‘in strijd’ was met ‘de openbare orde en goede zeden’. De rechtbank in Assen oordeelde toen dat Martijn de seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen verheerlijkte. Dat was een inbreuk op de rechten van het kind.

Martijn, 1982 – 2012

Martijn werd in 1982 opgericht als vereniging die wettelijke en maatschappelijke acceptatie van seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen nastreeft. Martijn betoogde dat seksueel contact tussen volwassenen en kinderen – zelf noemden ze het graag “ouderen-jongeren-relaties” en “lichamelijke intimiteit” – niet schadelijk is zolang beide partijen het als plezierig ervaren en er geen geweld of dwang bij komt kijken. De vereniging probeerde leden te informeren (via een driemaandelijks blad, OK magazine) en tegelijkertijd de standpunten uit te dragen in het maatschappelijk debat.

    • Judith Laanen