Dit is een artikel uit het NRC-archief

Defensie

N-Korea dreigt met aanval tegen VS, ‘charge is theoretisch denkbaar’

Militaire training van Noord-Koreaanse soldaten. Foto Reuters / KCNA

De oorlogsretoriek van Noord-Korea lijkt dezer dagen geen grenzen te kennen. Het land dreigt met een preventieve nucleaire aanval tegen eenieder die de Democratische Volksrepubliek dreigt aan te vallen, de VS voorop.

“Aangezien de Verenigde Staten zich klaarmaken voor het beginnen van een nucleaire oorlog, zullen wij ons recht uitvoeren op een preventieve nucleaire aanval tegen het hoofdkantoor van de agressor om ons allerhoogste belang te beschermen.” – Fragment uit verklaring ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het is theoretisch denkbaar dat Noord-Korea de VS aanvalt, stelt NRC-buitenlandredacteur Floris van Straaten. Maar dat zal dan zeer waarschijnlijk Amerikaanse doelen betreffen op Zuid-Koreaans grondgebied:

“Pyongyang beschikt nu over een raket die Hawaï of misschien Californië kan bereiken, het land is qua technische kennis echter niet zo ver dat het succesvol een kernkop kan bevestigen. Als het regime het werkelijk wil, zijn aanvallen op Amerikaanse doelen in Zuid-Korea wel denkbaar. En dat hoeft dan niet nucleair: Noord-Korea beschikt ook over chemische en biologische wapens. De vraag is of het dat enorme risico op repercussies, mogelijk ook van China, wil nemen en of Zuid-Korea en de VS een aanval niet op voorhand weten te neutraliseren.”

Vandaag stemming VN over nieuwe sancties N-Korea

Eerder deze week dreigde Pyongyang een einde te maken aan de wapenstilstand met de zuiderbuur. Seoul bediende zich daarop van eenzelfde spierballentaal door te stellen dat het bereid is terug te slaan.

Noord-Korea, dat medio februari succesvol een kernproef uitvoerde, richt zich met dit nieuwe dreigement tegen “vijandige” landen, zo weet Reuters. Het land is in afwachting van nieuwe sancties die de Verenigde Naties van plan zijn op te leggen. De dreigende taal van Noord-Korea wordt geuit in aanloop naar een stemming vandaag over deze nieuwe maatregelen.

Pyongyang beschuldigt Washington ervan militaire oefeningen in Zuid-Korea te gebruiken als “rookgordijn” voor een nucleaire aanval. Het Noorden dreigt met meer nucleaire wapenoefeningen als reactie op de VN-sancties. Deskundigen gaan er vanuit dat het land niet beschikt over de capaciteiten die nodig zijn om de Verenigde Staten aan te vallen.

“De conventionele middelen van Noord-Korea zijn vrij beperkt. Ja, het leger telt veel manschappen, maar de apparatuur en het materieel zijn geen partij voor landen als de VS, China of Rusland. De nucleaire wapens, hoe primitief misschien ook, maken echter dat deze landen nog steeds sterk rekening houden met Pyongyang. En met de chemische en biologische wapens kan het regime op papier veel narigheid aanrichten.” - NRC-buitenlandredacteur Floris van Straaten.

‘Oorlogsoefening van ongewone schaal’

Het Zuiden en de VS voeren tot en met april hun jaarlijkse militaire oefeningen uit. Ze houden volgens Seoul de noorderbuur nauwlettend in de gaten op signalen van een daadwerkelijke aanval.

In reactie op de ofeningen voert Noord-Korea nu ook een serie van oefeningen uit. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie beweert vanochtend dat het land zich op “ongewone schaal” opmaakt voor een landsbrede oorlogsoefening.