Nog wat kouder

Maart roert zijn staart weer eens: na een aantal fraaie lentedagen keert vanaf het weekeinde de winter weer terug. De temperaturen komen dan nog maar net boven het vriespunt uit en af en toe valt er een vlokje sneeuw.

Donderdagavond en -nacht is het nog relatief zacht, met langs de noordkust een graad of 4 en in de zuidelijke provincies nog 8 graden. Een zwakke storing schuift vanuit het zuiden het land in en op steeds meer plaatsen gaat het licht regenen of motregenen.

Vrijdag ligt die storing nog steeds boven het land en het is dan ook bewolkt met af en toe wat gemiezer. Later op de dag komt vooral de omgeving van Limburg van onder de achterzijde van het front tevoorschijn, waarna daar de zon mogelijk nog even doorbreekt. Het zuiden heeft ook de hoogste temperaturen, met nog zo’n 12 tot 15 graden, en een zwakke oostelijke bries. In het noorden trekt de oostenwind iets aan naar matig en daarmee stroomt de iets koudere lucht vooral daar al binnen. Op de Waddeneilanden wordt het dan nog maar 5 graden en elders in de noordelijke provincies een graad of 7.

Zaterdag zit vervolgens het hele land in de koudere lucht, met dan nog 3 graden in het noorden en 11 graden in Limburg. Het is een grijze dag met af en toe wat gemiezer en in het noorden mogelijk al een vlokje (natte) sneeuw. Zondag wordt het nog maar 1 tot 4 graden.