Nog steeds op de troon in letterenland: mannen

In de Angelsaksische literatuurkritiek worden mannen nog steeds voorgetrokken, zo valt uit een onderzoek van vrouwenorganisatie Vida te concluderen. Al zou je ook kunnen zeggen dat ze elkaar voortrekken.

Vida houdt ieder jaar de inhoud van een aantal grote literatuurkritische publicaties tegen het licht, zoals de London Review of Books, de Times Literary Supplement en de New Yorker.

Een jaar terug kon Vida alleen een compliment uitdelen aan het tijdschrift Granta, omdat daar de man-vrouwverhouding enigszins in balans was. Bij de rest van de onderzochte bladen en kranten was dat niet zo. Niet alleen werden ze voornamelijk volgeschreven door mannen, de artikelen gingen ook nog eens veel vaker over boeken die door mannen geschreven waren dan door vrouwen.

Vida constateert nu, ondanks dat de cijfers van vorig jaar behoorlijk wat discussie in de Britse en Amerikaanse media opleverden, geen verbetering.

Bekijk hier de onderzoeksresultaten.