'Mister luxury' genekt door crisis

Het imperium dat zich exclusief richtte op de rijken is failliet. Vandaag wordt de boedel geveild van het bedrijf van zakenman Yves Gijrath.

Europa, nederland, Amsterdam, 11-12-2008 Dit jaar werd de Miljonair Fair VIP-night geopend door de wereldberoemde diva Pamela Anderson en Hans klok .De Miljonair Fair is het evenement voor de sterren , captains of industry, acteurs , actrices en topsporters. Van 11 tot 15 december wordt de RAI omgetoverd tot een shoppingsparadijs. Yves Gijrat is de organisator van deze beurs en staat rechts op de foto.

Hij stond in smoking op zijn eigen Miljonair Fair naast Pamela Anderson, reed met een verlengde Porsche Cayenne door Moskou en richtte zijn kantoor in als een winkel van Louis Vuitton. Ondernemer Yves Gijrath heeft op zijn zachtst gezegd wel eens betere momenten gekend.

Vandaag wordt namelijk de boedel van de in 1999 opgerichte Gijrath Media Groep (GMG) op een executieveiling verkocht. GMG is bekend als organisator van de Miljonair Fair en uitgever van de bladen Jackie, JFK en LXRY. Dat laatste blad heette eerder Miljonair maar Gijrath besloot een jaar geleden tot een naamswijziging. Door de economische crisis kreeg de naam „steeds vaker een vervelende bijsmaak”, zei hij toen.

Op de GMG-website prijkt nog steeds de omschrijving The Leading Company for Luxury Magazines and Luxury Events. De foto’s van dames in bontjassen, Range Rovers en BN’ers als Joop van den Ende en Johnny de Mol schieten nog vrolijk voorbij. Maar sinds dinsdag staat daaronder de korte verklaring waaruit blijkt dat het over en sluiten is. GMG is failliet.

In de verklaring schrijft het bedrijf dat de achtergrond van het faillissement verband houdt „met de als gevolg van diverse (externe) oorzaken ontstane liquiditeitstekorten, waardoor GMG ernstig wordt belemmerd in de uitvoering van haar werkzaamheden en de plannen voor de toekomst”.

GMG (sinds kort bij de Kamer van Koophandel bekend onder de naam BTV Group BV) verkeerde al langer in zwaar weer: de laatst bekende jaarcijfers uit 2011 lieten een verlies van 975.768 euro zien, en een schuldenlast van 1.568.559 euro. Aan het uiterlijk vertoon was het niet af te zien, maar GMG werd genekt door de crisis. In de conjunctuurgevoelige wereld van ‘luxury’ sloegen dure automerken de Miljonair Fair een jaartje over en liepen de advertentie-inkomsten van de bladen flink terug.

De dertig medewerkers van het bedrijf werden begin deze week ingelicht over de situatie. GMG zegt te werken aan „oplossingen” en het behoud van arbeidsplaatsen, maar dit lijkt weinig kansrijk, daar de bureaus, computers en zelfs de nietmachines vandaag onder de hamer gaan.

Het faillissement betekent op het financieel vlak voor Gijrath zelf niet veel, omdat hij nog maar weinig had. Zijn persoonlijke holding Who Dares Wins schreef rode cijfers. Vorig jaar ontdekte maandblad Quote dat Gijrath in 2009 noodgedwongen de helft van al zijn aandelen had verkocht aan vastgoedinvesteerders Paul en Marc Schaling. Later zou hun belang zijn opgelopen tot 99 procent. De boel redden zagen zij niet langer als een optie. Marc Smaling zei onlangs tegen Quote dat bijstorten „niet meer was vol te houden”.

Mensen die hem goed kennen omschrijven Gijrath als „een creatieve gedreven jongen” met één geweldig idee: een beurs voor rijken, volledig over the top. Voormalig hoofdredacteur van Quote en kenner van rijken Jort Kelder heeft een zwak voor Gijrath. „Hij gaf jeu aan Nederland en verbrak hier met zijn Miljonair Fair op schaamteloze wijze het taboe op geld en luxe. Dat deed hij op een geestige manier. Voor camera zei hij de gekste dingen, het was altijd leuk hem te zien.”

En dat zo’n ondernemer als Gijrath failliet gaat, ach, dat hoort erbij. Kelder: „Ondernemen is risico nemen. Kijk maar eens naar de rijkenlijst van de Gouden Eeuw, daar zijn nog maar weinig namen van over. Alleen: wij zijn het niet gewend. In de VS gaat elke ondernemer weleens failliet, en staat gewoon weer op. In Nederland heb je alternatieven, een sociaal vangnet, waardoor risico nemen niet in onze cultuur zit en we falen geen optie vinden.”

Gijrath is wel het type om binnenkort weer op te duiken. Hij was al bezig met het verbreden van zijn activiteiten en fungeerde de laatste maanden als zaakwaarnemer van kickbokser Badr Hari die wordt verdacht van poging tot doodslag. Gijrath verdedigde Hari en zei een „miljoenenbusiness” in hem te zien. Recentelijk werd bekend dat de zakelijke banden tussen beiden verbroken zijn.

Kelder maakt zich niet druk over de toekomst van de zakenman. „Zulke types gaan altijd door. Het is een volhouder, een handelaar. Een slimme jongen die nu misschien heeft geleerd.” Ook Gijrath zelf lijkt vastbesloten terug te keren. Op de dag dat GMG het faillissement bekend maakte twitterde hij: „Dank voor alle steun en bijzondere berichten. Dat geeft nieuwe energie en hoop.”

    • Freek Schravesande