Missie in Kunduz vervroegd ten einde - ‘niet iedereen komt terug’

Rutte in 2011 op bezoek bij de politietrainingsmissie in Kunduz in Afghanistan. Tijd voor een partijtje tafelvoetbal in de Dutchbar. Foto ANP / Evert-Jan Daniels Rutte in 2011 op bezoek bij de politietrainingsmissie in Kunduz in Afghanistan. Tijd voor een partijtje tafelvoetbal in de Dutchbar. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De politietrainingsmissie in Kunduz wordt vervroegd beëindigd. Militairen en agenten die in de Noord-Afghaanse provincie politieagenten opleiden keren aankomende zomer al terug naar Nederland, meldt RTL Nieuws. De ministerraad bespreekt dit morgen.

De missie, opgetuigd door het kabinet Rutte I, met steun van D66, GroenLinks en ChristenUnie, zou eigenlijk tot 2014 duren. Omdat Duitsland, dat verantwoordelijk is voor de bescherming van de Nederlanders, eerder vertrekt komen ook de Nederlandse troepen eerder terug dan gepland.

“Het is dan samen uit, samen thuis”, zei premier Rutte vorige maand al. Hij kondigde toen aan dat het kabinet snel een knoop zou doorhakken over een eventueel vertrek.

‘Niet iedereen komt terug uit Afghanistan’

NRC-politiek redacteur Emilie van Outeren in een reactie:

“De Nederlanders vertrekken zoals verwacht tegelijkertijd met de Duitse militairen die hen beschermen. Door de knellende beperkingen die in Den Haag waren opgelegd aan het soort agenten dat Nederland mocht opleiden, waren er ook maar weinig agenten die door Nederland konden worden geschoold in Kunduz. Het einde van de politietraining betekent overigens niet dat alle Nederlandse militairen uit Afghanistan terugkomen. De vier in Mazar-i-Sharif gestationeerde F-16 gevechtstoestellen zullen waarschijnlijk achterblijven om de resterende NAVO-troepen nog enige tijd te assisteren.”

    • Marije Willems