Minister Schippers wil meer openheid van Boogerd

Boogerd tijdens de Tour van 2007. Minister Schippers wil dat hij meer vertelt over het dopinggebruik in het peloton tijdens de jaren dat hij actief was. Foto ANP / Rick Nederstigt

De bekentenis die Boogerd deze week tegenover NRC, NOS en De Telegraaf deed, is niet genoeg. Hij ‘is het aan de nieuwe generatie verplicht’ dat hij in details vertelt wie wanneer wat deed. Dat zegt minister Schippers van Sport vanochtend in De Telegraaf.

Haar ministerie adviseert de antidopingcommissie van wielerbond KNWU. Schippers stelt dat dopinggebruik in de periode dat Boogerd op de fiets zat ‘een groepsproces’ was. De ex-renner van Rabobank zou daarom alles moeten vertellen wat hij weet over doping in de sport.

“Hij moet eens goed nadenken over wat hij de nieuwe generatie wielrenners aandoet, die keihard werkt en door het verleden belast wordt.”

Boogerd koos ervoor alleen te vertellen wat hij zelf gedaan had. Over andere renners of betrokkenen zei hij nooit te willen praten.

“Ik breng mezelf misschien in een moeilijker pakket dan wanneer ik wel over andere renners iets zou verklaren. Maar ik heb gekozen om dat niet te doen. Ik wil zelf de verantwoordelijkheid nemen voor mijn daden en alleen mijn eigen verhaal vertellen.”

Schippers zegt te verwachten dat meer wielrenners schoon schip maken.

    • Peter Zantingh