Maastricht Airport krijgt het druk met privévliegtuigen

De verwachte 70.000 kunstliefhebbers die Tefaf bezoeken, worden op allerlei manieren in de watten gelegd.

Na maanden testen en vier proeverijen is Maison Van den Boer eruit. Op de openingsdag van Tefaf zal de huiscateraar van de kunstbeurs ook dit jaar weer een aantal klassiekers uit de Franse keuken presenteren: ossenhaas in morillesaus en heilbot met truffelsaus. „De gasten komen van alle continenten”, zegt directeur Noud van den Boer. „Wereldwijd biedt de Franse keuken dan toch het meeste houvast.”

The European Fine Art Fair in Maastricht is vanaf volgende week donderdag voor de 26ste keer het jachtterrein van zo’n 70.000 kunst- en antiekliefhebbers. Voor de duur van slechts elf dagen verrijst in het MECC-congrescentrum een oogverblindend museum, vijf voetbalvelden groot. Waar in Nederland worden bezoekers zo liefdevol in de watten gelegd?

De brede lanen in het antiekstadje zullen weer geplaveid zijn met hoogpolig tapijt en omzoomd met een keukenhof aan bloemen – dit keer 150.000 seringen, rozen uit Equador en langstelige Franse papegaaitulpen. „Meer bloemen dan bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima”, zegt Tom Hutten van Ten Kate Flowers.

Maison Van den Boer zet 2.500 flessen champagne koud, Bollinger Special Cuvée om precies te zijn. Vooral op de alleen voor genodigden toegankelijke openingsdag pakt de cateraar uit. Niet met buffetten, maar met een walking dinner. „Veel makkelijker”, zegt Van den Boer, „buffetten hebben hun langste tijd gehad.” De hoofdgerechten worden in hapklare brokken geserveerd, zodat de tienduizend genodigden de gerechten met een vorkje kunnen consumeren, lopend van de ene kunsthandelaar naar de volgende. Het glas met champagne, Haute-Médoc van Château Duthil of Grüner Veltliner, kan tijdens het eten aan het bord worden gehangen.

Bij de hapjes vooraf permitteert de cateraar zich wat meer vrijheden dan bij de hoofdgerechten. Noud van den Boer. „Finger food moet entertaining zijn. Dus we hebben oestermannen rondlopen en bieden zelfgemaakte sushi en hartige hoorntjes aan.”

Vooral de eerste twee dagen trekt de beurs een bijzonder kapitaalkrachtig publiek. Bezoekers die de 10 miljoen euro die nodig is voor een oude meester of een porseleinen vaas uit de Han-dynastie achteloos kunnen neertellen. Op Maastricht-Aachen Airport zal het volgende week een komen en gaan zijn van miljardairs in privéjets. De Limburgse luchthaven heeft alle verloven ingetrokken en tien extra personeelsleden ingeschakeld om de komst van zo’n tweehonderd zakenjets in goede banen te leiden. Maastricht Airport verwacht niet alleen kleine Learjets maar ook privéversies van de Boeing 737 en de Airbus 340. Keulers. „Dat zijn toestellen waar normaal 400 passagiers in worden vervoerd. Daar komen nu dan een legertje personeel en twee à drie inzittenden uit.”

Net als de beursorganisatie probeert de luchthaven het de soms veeleisende klanten naar de zin te maken. Keulers: „Het gekste wat me zo te binnen wil schieten, is een Brits echtpaar dat per se van de luchthaven naar de beurs wilde rijden in een Jaguar E-type. En wel een E-type in de kleur racing green.” En ja, lacht de woordvoerder, ook die wens is in vervulling gegaan.

De 26ste internationale kunstbeurs The European Fine Art Fair (Tefaf) vindt van 15 t/m 24 maart plaats in het MECC, Forum 100, Maastricht. Dagelijks 11-19u, zo 24 maart 11-18u.Entree €55 incl. catalogus. Inl: www.tefaf.com

    • Arjen Ribbens