Krachtig jubileum Claw Boys Claw

None

PopClaw Boys Claw: Hammer****

Claw Boys Claw viert het dertigjarig jubileum met een cd die tot de hoogtepunten in hun oeuvre behoort. Het verschil in sfeer tussen Hammer en de vorige cd, het stemmige Pajama Day (2008), blijkt niet alleen uit de titel. Als cd roept Hammer de sensatie op van liveconcert van de Amsterdamse band: wild en melodieus.

Na een lange pauze werd de band rond zanger Peter te Bos en gitarist John Cameron in 2008 nieuw leven ingeblazen. Er volgden tournees, en een nieuwe cd, de eerste sinds Will-O-The-Wisp (1997). In de huidige versie is Claw Boys Claw aangevuld met drummer Jeroen Kleijn en bassist Marcus Bruystens. Samen maakten ze een overrompelend maar doordacht geheel. De speelstijl op Hammer knarst en buldert, maar aan de randen werd de muziek gesoigneerd. Rond het hart van de orkaan – de stem van Te Bos – zingen de andere muzikanten geamuseerde ‘oohs’ en ‘aahs’ en speelt Cameron riffs die rinkelen als tamboerijnen. Gitarist Cameron lijkt steeds zijn eigen liedje te spelen: soms in samenspraak met Te Bos, soms dwaalt hij alle kanten op in solo’s die een surfsound hebben. Dat geeft de nummers zowel hun veelzijdigheid als een hint van nostalgie. In My Beautiful Carpet heeft de gitaar een dienende functie, met rasperige rockriffs; 600 Monkeys is een akoestische meezinger; Rotate had een nummer van Nick Cave kunnen zijn. In de andere liedjes zingt Te Bos vol en krachtig, zelfs expressief in de lagere regionen. Live valt te zien dat de 62-jarige nog altijd de enige echte wildeman van de Nederlandse pop is.

Claw Boys Claw tournee, inl. clawboysclaw.nl

    • Hester Carvalho