Kortkolom cultuur

Hoorzitting in Kamer over artiesten-WW

Amsterdam. Podiumkunstenaars mogen in de Tweede Kamer komen vertellen over de problemen die het oplevert als hun versoepelde WW-regeling wordt afgeschaft. De SP heeft het initiatief genomen om hierover op korte termijn een hoorzitting te organiseren. Wanneer precies, is nog niet bekend. Het kabinet besloot vorige maand om de zogenoemde artiestenregeling per 1 juni af te schaffen. Voor artiesten geldt nu nog de eis dat ze in de 39 weken voor hun werkloosheid minstens 16 moeten hebben gewerkt om een uitkering te krijgen. Vanaf 1 juni vallen ze in de algemene WW-regeling, waarin een ‘wekeneis’ geldt van 26 gewerkte weken uit 36. Daarnaast wordt hun WW-uitkering lager. (NRC)

Kunstbeurs Tefaf biedt steun in Myanmar

Helvoirt. The European Fine Art Foundation, de organisator van de gelijknamige kunstbeurs in Maastricht, gaat dorpelingen in Myanmar steun bieden. Het dorp Kyun Yin krijgt financiële hulp om zijn klooster te herbouwen en te zoeken naar kostbare religieuze relikwieën die zijn weggespoeld bij overstromingen. Op 19 oktober 2011 veroorzaakte een tropische storm stortvloeden op de grens van Myanmar en Bangladesh. Hierdoor werden meer dan 35.000 mensen getroffen. Circa 150 mensen kwamen om het leven, terwijl zo’n 2.500 huizen werden vernield. De modderstroom spoelde ook het houten klooster in Kyun Yin weg, samen met vele waardevolle religieuze voorwerpen die er werden bewaard. (NRC)

Zanger Blythe niet schuldig aan dood fan

Amsterdam. De Amerikaanse heavymetalzanger Randy Blythe van de band Lamb of God is vrijgesproken van het veroorzaken van de dood van een 19-jarige fan. Hij duwde deze drie jaar geleden tijdens een concert in Praag van het podium, waar deze op probeerde te klimmen. De zanger wist niet dat de fan zwaar ten val was gekomen, op zijn hoofd. Enkele weken daarna overleed de tiener in het ziekenhuis. Blythe hoorde dit pas in juni vorig jaar, nadat de Tsjechische politie hem had aangehouden op het vliegveld. De heavymetalzanger zou opnieuw een concert in Praag geven. Blythe hing een gevangenisstraf van vijf tot tien jaar boven het hoofd, maar de rechtbank sprak hem deze week vrij. De openbare aanklager is in hoger beroep gegaan. Een datum voor het hoger beroep is nog niet vastgesteld. (NRC)