Kortkolom buitenland

Noord-Korea dreigt VS met atoomaanval

Seoul. Noord-Korea heeft vanmorgen gedreigd met een „preventieve nucleaire aanval” op Amerika. Het dreigement komt aan de vooravond van een stemming in de Veiligheidsraad over nieuwe sancties tegen het bewind in Pyongyang, dat vorige maand zijn derde kernproef op rij deed. Volgens een Noord-Koreaanse woordvoerder zouden de VS zelf Noord-Korea willen aanvallen. Zowel in Noord-Korea als in Zuid-Korea vinden grootschalige militaire oefeningen plaats. (AP)

Griekse ministers om fraude gedaagd

Athene. Justitie in Griekenland heeft drie ex-minister gedaagd wegens belastingontduiking. De oud-bewindslieden wordt verweten dat ze bankrekeningen van henzelf of hun echtgenotes niet hebben aangegeven. Ze waren minister voor de socialistische en de conservatieve partij. Eerder deze week werd de ex-burgemeester van Thessaloniki veroordeeld tot acht jaar na belastingfraude. (AP)

Kritiek op gevangen kinderen in Israël

Jeruzalem. Israël moet het gevangenisregime van kinderen structureel verbeteren. Volgens Unicef, het kinderfonds van de VN, worden de rechten van minderjarigen systematisch geschonden. Zo worden kinderen geblinddoekt, in eenzaamheid opgesloten of verhoord zonder dat er een advocaat of ouder bij is. De Israëlische regering heeft Unicef medewerking toegezegd. (AP)

Wapenembargo Somalië versoepeld

New York. De Veiligheidsraad heeft vannacht het wapenembargo van Somalië versoepeld. De regering in Somalië mag weer lichte wapens kopen die ze nodig heeft voor de bestrijding van de, met Al-Qaeda verbonden, opstandelingen in het gebied. (Reuters)

Armeense kandidaat beschoot concurrent

Jerevan. De mislukte aanslag eind januari op een Armeense presidentskandidaat is volgens justitie in Jerevan gepleegd door een concurrent, die uitstel van de presidentsverkiezingen wilde afdwingen. Dat gebeurde niet. Zittend president Sarksjan werd met gemak herkozen. Het slachtoffer en de dader van de aanslag haalden nog geen 2 procent. (Reuters)