Kortkolom binnenland

Hoogleraar Rijpkema legt taken neer

Amsterdam. Op „eigen initiatief en in goed overleg” heeft hoogleraar algemene rechtsleer Peter Rijpkema besloten zijn leidinggevende taken aan de Universiteit van Amsterdam tijdelijk neer te leggen. Dat laat een woordvoerster van de UvA weten. De hoogleraar werd door een universitaire commissie op de vingers getikt wegens onzorgvuldige verantwoording van bronnen in het leerboek Inleiding in de rechtswetenschap voor eerstejaars rechtenstudenten. Daarin gebruikte hij zeventien hoofdstukken uit een eerder handboek waaraan leden van zijn vakgroep hadden bijgedragen. Rijpkema heeft zijn besluit genomen om de verhoudingen met de rest van de vakgroep niet verder onder druk te zetten. (NRC)

Eis: zeven jaar en tbs voor moord 15-jarige

Den Haag. Het Openbaar Ministerie (OM) eist 7 jaar celstraf en tbs tegen Stanley A. (26) voor de moord op de 15-jarige Ximena Pieterse. Het lichaam van het meisje uit Nootdorp werd in februari 2012 gevonden op straat in Den Haag. A. heeft bekend het meisje met messteken om het leven te hebben gebracht. Het OM vindt dat sprake is van moord, maar acht de verdachte „sterk verminderd toerekeningsvatbaar”. Naast de gevangenisstraf is volgens de officier van justitie tbs met dwangverpleging noodzakelijk. De kans op herhaling schatten deskundigen hoog in. (NRC)

Veevoer in heel het land teruggehaald

Amsterdam. Het voer voor koeien van honderden Nederlandse boeren wordt teruggehaald. Dat heeft voedselcontroleur Trust Feed besloten nadat dinsdag opnieuw bij twee Nederlandse melkveehouders de kankerverwekkende stof aflatoxine is aangetroffen. Trust Feed benadrukt dat het om een voorzorgsmaatregel gaat en dat niet zeker is dat er sporen van aflatoxine in het voer zitten. De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) garandeert dat er geen gevaarlijke melk in de schappen ligt. (Novum)

Rel om abortusbeleid van ziekenhuis Ede

Amsterdam. Honderden medewerkers van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede verzetten zich tegen de beslissing van de raad van bestuur om abortus mogelijk te maken voor ouders die een kind verwachten met het syndroom van Down. In een brandbrief die is terechtgekomen bij het EO-programma De Vijfde Dag roepen de medewerkers op het besluit te heroverwegen. Het personeel spreekt grote teleurstelling uit over het ‘loslaten van de bescherming van het menselijk leven’. (Novum)

Man bekent valse bommelding Rijen

Amsterdam. Een 55-jarige man uit Rijen is woensdagochtend aangehouden voor de valse bommelding, twee weken geleden bij een bank in zijn woonplaats. De man heeft bekend de valse melding te hebben gedaan, zegt de politie. De Brabander gaf aan geen speciale aanleiding te hebben gehad. Hij vertelde de politie dat het hem een kick had gegeven. De Rijenaar is vastgezet. (Novum)