kort

Ontdekking

Prehistorische poolkameel gevonden

Amsterdam. - In de Noordelijke IJszee hebben wetenschappers fossielen gevonden van een enorme ‘poolkameel’. Die dieren kennen we nu als woestijnbewoners maar kwamen zo'n 3,5 miljoen jaar geleden dus ook voor in het koude noorden. Dit zou ook verklaren waarom kamelen grote, platte poten hebben: hun verre voorouders konden zich zo beter een weg banen door besneeuwde gebieden. NOS

Griep

Epidemie zwakt af

Amsterdam. - Het aantal mensen met griep is vorige week afgenomen. Uit cijfers van gezondheidsinstituut Nivel bleek dat 82 op de honderdduizend Nederlanders kampten met griepverschijnselen, minder dan de vorige vijf weken. Toch is er nog steeds sprake van een griepepidemie. Dit is het geval als huisartsen twee weken achter elkaar meer dan 51 op de honderdduizend mensen met griepklachten rapporteren. Gemiddeld houdt een griepepidemie zes tot acht weken aan. Op dit moment is er in Nederland al zo’n elf weken sprake van een epidemie. NOVUM

Veevoer

Voer teruggehaald na vondst giftige melk

Amsterdam. - Het voer voor de koeien van honderden boeren wordt teruggehaald na de vondst van giftige melk. Dat heeft brancheorganisatie Trust Feed bekendgemaakt. Die organisatie controleert namens voederbedrijven de veiligheid van grondstoffen. Eerder deze week bleek dat bij vier bedrijven de kankerverwekkende stof aflatoxine in de melk zat. Directeur Francine van Rossem van Trust Feed noemt de terugroepactie een voorzorgsmaatregel. NOS