kort

700 leden van ‘outlaw’ motorclubs in Nederland

Amsterdam. - De afgelopen jaren groeiden de motorclubs Hells Angels van 7 naar 17 chapters (afdelingen) en Satudarah van 9 naar 24 chapters. Dit staat in een vertrouwelijke rapportage die politie en justitie hebben opgesteld. Sinds twee jaar proberen justitie, politie, fiscus en gemeenten motorclubs aan te pakken omdat ze een snelle groei doormaken. „Politie en justitie vermoeden dat achter deze consolidatie en machtsopbouw voorbereidingen schuilgaan voor een mogelijke ‘bikerwar’ tussen beide motorclubs in Nederland”, zo staat in het rapport.

Gemeenten weigeren nog langer vergunningen te geven voor evenementen van de clubs en hun clubhuizen worden zoveel mogelijk ontruimd en gesloten door strikte naleving van gemeentelijke bepalingen.

Het ministerie van Defensie, politie en gemeenten brengen momenteel in kaart hoeveel van hun medewerkers lid zijn van motorclubs. Aantallen worden niet genoemd maar ambtenaren die lid zijn van een club zullen „dringend worden verzocht om te kiezen voor de gemeente óf voor het lidmaatschap”. NRC

Embryo’s

D66 zoekt steun voor toestaan onderzoek

Amsterdam. - Wetenschappelijk onderzoek met embryo’s moet mogelijk worden in Nederland. Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) dient vandaag een motie in om de Embryowet op dit punt te veranderen en ziet kans op een Kamermeerderheid.De enige embryo’s die wetenschappers nu mogen gebruiken voor onderzoek zijn de overgebleven embryo’s die stellen doneren na een ivf-behandeling. Dijkstra: „Uit evaluatie blijkt dat de wetenschap daardoor een belangrijk stadium – het allerprilste begin van de zwangerschap – mist. Embryo’s in dat stadium zijn noodzakelijk om onder meer betere voortplantingstechnieken te ontwikkelen, zoals het invriezen van embryo’s. Ze moeten ze dus zelf kunnen kweken”. NRC

Geweld

Tientallen doden Zuid-Soedan

Amsterdam. - Gevechten tussen Zuid-Soedanese militairen en rebellen hebben aan 33 mensen het leven gekost. Dat heeft de woordvoerder van het Zuid-Soedanese leger gisteren gezegd. Volgens de woordvoerder werden bij gevechten in de deelstaat Jonglei 28 rebellen gedood die werden aangevoerd door rebellenleider David Yau Yau. Daarnaast kwamen vijf militairen om. De Zuid-Soedanese regering heeft naar eigen zeggen al diverse pogingen ondernomen om een vredesverdrag te sluiten met Yau Yau. Tot dusver waren deze pogingen tevergeefs. Novum