Kliniek: tbs Robert M. was terecht

Ook tbs-kliniek Oldekotte adviseert Robert M. tbs op te leggen. Dat bleek vanmorgen tijdens het hoger beroep in de Amsterdamse zedenzaak. Volgens een psycholoog en psychiater van Oldekotte was de „reeds lang bestaande” pedofilie bij M. de drijfveer voor het misbruik van 67 zeer jonge kinderen. Daarom is hij verminderd toerekeningsvatbaar voor het misbruik. Ook lijdt hij aan hyperseksualiteit.

De conclusies komen in grote lijnen overeen met een eerdere psychiatrische rapportage over M. die was gemaakt door het Pieter Baan Centrum, waar hij zeven weken verbleef. Aan dat onderzoek werkte hij niet mee omdat hij de kliniek van justitie niet vertrouwde. In Oldekotte werkte hij wel mee.

M. kreeg mede op basis van het rapport van het Pieter Baan Centrum achttien jaar gevangenisstraf en tbs opgelegd. Het OM had twintig jaar en tbs geëist, maar de rechtbank trok daar twee jaar vanaf omdat hij verminderd ontoerekeningsvatbaar werd geacht.

De zaak-Robert M. kwam in december 2010 aan het licht. Hij en zijn echtgenoot Richard van O. werden in mei 2012 veroordeeld. Van O. kreeg voor medeplichtigheid aan M.’s daden en het misbruik van een tiener een celstraf van tien jaar.

Het gerechtshof, dat het hoger beroep sinds dinsdag behandelt, hoopt op 2 mei uitspraak te kunnen doen.