Keizersgracht is duurste straat van Nederland

Vertel me waar u woont en ik vertel u hoe rijk u bent. Technologiebedrijf Calcasa, gespecialiseerd in de waardering van onroerend goed, zocht uit hoeveel miljoenenwoningen Nederland telt. En waar die zich bevinden. Conclusie: de Keizersgracht in Amsterdam telt de meeste woningen met een waarde van 1 miljoen euro of meer – 138 in totaal. Gevolgd door de Amsterdamse Johannes Verhulststraat (125) en de Van Breestraat (118).

De Konijnenlaan in Wassenaar voert een andere lijst aan. Voor elk huis in die straat werd ten minste 1 miljoen euro betaald. De gemiddelde woningwaarde is er 1,975 miljoen euro, de gemiddelde prijs per vierkante meter 5.400 euro. De nummers twee en drie: de Bloemcamplaan in Wassenaar en de Lassuslaan in Bilthoven. Van de woningen in die straten is respectievelijk 95 en 90 procent een miljoenenwoning.

Het aantal miljoenenwoningen daalde dit jaar met 30 procent, meldt Calcasa, doordat de gemiddelde woningwaarde is gedaald. Door de crisis zijn juist de huizen in het duurdere segment extra hard getroffen. In totaal zijn er in Nederland nu nog 28.917 miljoenenwoningen over.