Justitie niet in hoger beroep tegen 28 jaar cel voor dubbele moord Baflo

GRONINGEN - De rouwstoet rijdt woensdag door de Groningse binnenstad voorafgaand herdenkingsdienst van politieman Dick Haveman in de Martinikerk. ANP VINCENT JANNINK Een erehaag van politiemensen als de rouwstoet met het lichaam van politieman Dick Haveman passeert. Foto ANP / Vincent Jannink

Justitie legt zich neer bij de 28 jaar celstraf die Alasam S. dinsdag kreeg opgelegd voor de moord op zijn vriendin en een agent in 2011 in het Groningse Baflo. De beslissing is genomen na bestudering van het vonnis, laat het OM weten.

Justitie had levenslang geëist tegen de uitgeprocedeerde asielzoeker uit Benin, die in april 2011 zijn 29-jarige vriendin in de hal van haar appartement doodsloeg met een brandblusser. Bij een worsteling even later met de 47-jarige motoragent Dick Haveman wist S. het dienstwapen van de agent te pakken te krijgen. Hij schoot de politieman dood.

In het gevecht met de politieagent raakten beiden gewond: de 27-jarige S. werd zelf vijf keer geraakt door politiekogels. Een levenslange celstraf, zoals justitie had geëist, vindt de rechtbank niet passend, omdat dit “geen enkel perspectief biedt ooit nog terug te keren naar de samenleving”.

Ook wogen de rechters mee dat de man niet eerder is veroordeeld voor moord, doodslag of geweldsdelicten. Wel achtte de rechtbank twee moordpogingen, op een 72-jarige omstander en een 22-jarige agente, bewezen.

    • Jules Seegers