Jong hoofd vol haat

Lore

Regie: Cate Shortland. Met: Saskia Rosendahl, Kai Malina. In: 15 bioscopen. ****

Lore, een Duitstalige film van de Australische regisseur Cate Shortland, wordt vanuit het gezichtspunt verteld van Lore, die zich sterk aangetrokken voelt tot de Joodse vluchteling Thomas. De kijker wordt zo gedwongen mee te leven met een meisje met anti-semitische denkbeelden. Hier zijn het niet de Duitsers die propaganda bedrijven, maar de geallieerden. Althans, dat denkt een groepje Duitse vluchtelingen dat voorjaar 1945 voor een wand vol gruwelijke foto’s van de concentratiekampen staat. Foto’s van bergen lijken met sterk vermagerde lichamen. Het ongeloof is groot. De cameravoering is opvallend. Details worden in close-up getoond: voeten die door modder banjeren, kleverige vingers. De natuur wordt daarentegen gefilmd in wijde shots, vol ruisende bomen. Shortland is hierom bekritiseerd. Toch past deze sensuele stijl uitstekend bij een film over een meisje en haar ontluikende gevoelens.

André Waardenburg

Bullet to the Head

Sly’s oude mannenborst boeit de jeugd niet

Regie: Walter Hill. Met: Sylvester Stallone, Sung Kang. In: 76 bioscopen. **

Bullet to the Head is een routinewerkje zoals je van de 71-jarige actieveteraan Walter Hill verwacht. Decor is New Orleans post-Katrina, ofwel gruizige beelden met corruptie, strippers, Mardi Gras, de Bayou en scheurblues.

Stallone speelt Jimmy Bonomo, een huurmoordenaar met regels („geen vrouwen, geen kinderen, alleen gespuis”) die gewoon deugt als je hem beter kent. Best nostalgisch, die langs de bodem slepende gorgelstem en mooi uitgelichte torso van 66 jaar, met aders als kabeltouwen. Bewonderenswaardig ook hoeveel tijd opa Stallone in het krachthonk steekt, maar het falen van Bullet to the Head is toch ook een argument de aandacht te verleggen richting biljart of curling. De doelgroep, jongemannen, lijkt op zijn geriatrische machoposes uitgekeken.

Coen van Zwol
    • André Waardenburg
    • Coen van Zwol