Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Bouw

Je das toont je niveau

strikken // das ampli-tie een das met een vu-meter Filmpje + info: http://nrh.nl/t28

Kun je je het cassettedeck van je ouders nog herinneren? Daar zaten twee metertjes op, die het geluidsniveau (Volume Unit) links en rechts toonden: zogenaamde VU-metertjes. Als je tussen de dertig en honderd bent ken je ze als analoge wijzertjes, mensen van nul tot dertig hebben waarschijnlijk LED-lampjes in gedachten. Die LED-lampjes kan ik wel gebruiken, dacht Becky Stern van Adafruit, en zij bouwde de ‘Ampli-tie’, een das met een VU-metertje erin verwerkt. Een metertje dat uitslaat als je begint te praten. Kijk vooral ook even het filmpje, en zie de 16 Flora NeoPixels die in de das zijn genaaid vrolijk opflakkeren. Het leukste aspect ervan is dat je de das niet kan kopen. Je moet alle onderdelen los bestellen en ’m zelf bouwen.