Internationaal

Wolfgang Tillmans

Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf wijdt een tentoonstelling aan fotograaf Wolfgang Tillmans. Tillmans won in 2000 als eerste niet-Britse kunstenaar – én als eerste fotograaf – de prestigieuze Turner Prize. De onderwerpen van zijn foto’s variëren van de Duitse kraak- en homobeweging, zijn persoonlijk leven en moderne landschappen tot astronomie en het nachtleven.

t/m 7 juli. Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf. www.kunstsammlung.de

Mel Bochner

Het Haus der Kunst in Munchen toont werk van een van de eerste conceptuele kunstenaars: Mel Bochner. Veel van zijn werken zijn ‘visuele vraagstukken’, waarbij hij gretig gebruik maakt van (beeld)taal. De tentoonstelling omvat o.a. Bochners sculpturen, tekeningen en installaties.

t/m 23 juni in Haus der Kunst, Munchen. www.hausderkunst.de

Zwarte romantiek

Mistroostige landschappen, gniffelende skeletten en losbandige duivels. Musée d’Orsay duikt met de tentoonstelling L’ange du bizarre in de Zwarte Romantiek, de donkere kunststroming uit de achttiende eeuw. Met meer dan tweehonderd werken, van Goya tot surrealist Max Ernst en de expressionistische films van de jaren 20.

t/m 9 juni. Musée d’Orsay, Parijs. www.musee-orsay.fr

Koen Theys

S.M.A.K.in Gent presenteert de eerste grote overzichtstentoonstelling van Koen Theys (1963, Brussel), een van de pioniers van de Belgische videokunst. Sinds het begin van de jaren tachtig stond hij mee aan de wieg van de discoursvorming rond videokunst in België en bij uitbreiding in heel Europa. In zijn werk koppelt Theys een doorgedreven inhoudelijk en vormelijk onderzoek naar videokunst als medium, met een zeer expressieve, naar een barokke esthetiek verwijzende beeldtaal. Daarbij duiken dikwijls referenties op naar de Europese en Belgische culturele en politieke geschiedenis.

t/m 18 aug. SMAK, Gent. www.smak.be

Giacometti

In Grenoble is een tentoonstelling te zien van de beroemde Zwitserse kunstenaar Alberto Giacometti. Met beelden, schilderijen en grafische werk.

t/m 9 juni. Musee du Grenoble. www.museedegrenoble.fr