Het meisje en de rapper

None

PopDido: Girl Who Got Away***

Het lieve popzangeresje en de brute rapper: de combinatie was briljant toen Eminem in 2000 Dido’s troostrijke liedje Thank you samplede in zijn geruchtmakende hit Stan. De Engelse zangeres Dido Armstrong verkocht daarna op eigen titel dertig miljoen albums en werd de lieveling van velen met haar zwoele zang en diepgevoelde melancholie.

De omgekeerde versie werkt minder goed, nu ze op haar vierde album Girl Who Got Away de hulp van rapper Kendrick Lamar inroept voor een gastbijdrage aan het nummer Let us move on. Zo natuurlijk als zij klonk bij Eminem, zo gekunsteld klinkt de opgewonden Lamar als rumoermaker in haar zoete muziek. Popsucces is geen garantie voor geluk, zo blijkt maar weer eens uit haar berustende liedjes over zoekende harten en onbeantwoorde liefde. Dido bezingt het met warmte en een snik in haar stem, geholpen door stemmige synthesizerflarden van broer en Faithless-producer Rollo Armstrong en een tamelijk onopvallende bijdrage van Brian Eno aan het eind. Dido’s prettige gebruiksmuziek kabbelt, terwijl er een storm op de loer ligt in het hartzeer dat uit bijna al haar teksten spreekt.

    • Jan Vollaard