Heftige discussie op Facebook over mishandeling en belediging homo’s

Screenshot Facebook-pagina over geweld tegen homostel.

Een paar duizend mensen hebben op Facebook hun afschuw uitgesproken over de mishandeling van een jong homostel door twee blanke pubermeisjes. De mannen, beiden 20 jaar, werden dinsdagnacht in de trein naar Sneek “bespuugd, uitgescholden en achtervolgd” en vragen via de sociale netwerksite met succes aandacht voor hun zaak.

Op de pagina toont één van de mannen zijn schrammen, met daarboven het bijschrift: “Vannacht (van 5 maart op 6 maart) werden wij door twee personen aangevallen op station Sneek. Wij werden volledig vernederd op grond van onze geaardheid. Bespuugd en uitgescholden, achtervolgd tot in de trein. Daar zochten de daders opnieuw de confrontatie op. We werden aangevallen, bespuugd en gediscrimineerd. De politie is inmiddels bezig met deze zaak, tips zijn welkom! Laat dit in hemelsnaam afgelopen zijn!”

‘Homo’ op kleuterschool al een scheldwoord

Nu landelijke media het opgepikt hebben, stijgt het aantal steunbetuigingen enorm, maar dat neemt niet weg dat het gebeuren eerst in eigen kring veel beroering veroorzaakte. Sommigen herkennen het (“Precies met mijn zoon beleefd”, “Weet hoe dit voelt”), anderen steken de slachtoffers een hart onder de riem (“Vind het erg naar voor jullie”) en er zijn ook veel die losgaan op ‘homohaters’ in het algemeen (“Wat is er toch met die primitievelingen?”, “Aan de schandpaal met de daders”). Ondertussen wordt er flink gediscussieerd over intolerantie in de samenleving. “Bij de wortels aanpakken. ‘Homo’ is bij mijn zoontje op de kleuterschool al een scheldwoord. Bizar toch?”, schrijft Marjolein.

De mannen hebben aangifte van mishandeling en belediging gedaan, meldt de politie. De verdachten zouden in Sneek uit de trein zijn gestapt en daarna de stad ingelopen. Op haar website geeft de politie een signalement vrij. Beide dames zijn klein van stuk en hun leeftijd wordt geschat op 16 à 17 jaar.

Niet iedereen gelooft erin dat het recht zijn beloop krijgt. Ene Dennis adviseert de mannen voortaan terug te slaan. “Alles om je heen gebruiken, desnoods pak je een stoeptegel”, schrijft hij op de Facebook-pagina. Desalniettemin is de rest iets vredelievender. “Laat iemand gewoon in z’n eigenwaarde. Wat maakt het uit als iemand homo is!”, roept Bram uit.