Gevraagd: babyvoeding

Met enige regelmaat duiken de berichten op dat Chinezen in Nederland supermarkten ontdoen van hun voorraden babyvoeding. Nederlandse ouders dreigen zo naast het product te grijpen. Deze krant maakte er deze week melding van, dus blijkbaar is dit probleem, ontstaan in 2008 toen in China en elders in Azië een te grote dosis melamine in babyvoeding werd aangetroffen, nog altijd niet opgelost.

Het was een voedselschandaal dat in China ten minste zes baby’s het leven kostte en volgens schattingen liepen 300.000 kinderen een ziekte op. Enkele handelaren in de vergiftigde melk werden ter dood veroordeeld.

Vanzelfsprekend is het consumentenvertrouwen van de Chinese ouders in de babyvoeding uit hun land daarmee niet hersteld. Daardoor is er een levendige handel ontstaan in westerse producten. De etiketten kunnen Chinese consumenten gewoonlijk niet lezen, maar misschien schept het juist vertrouwen dat ze niet in een van de Chinese talen zijn gesteld.

Het probleem is op de eerste plaats een zaak van China. De grootste handelsnatie ter wereld – hoewel het land niet van die kwalificatie wil weten – moet toch in staat worden geacht gezonde, onverdachte babyvoeding te produceren. Een kwestie van de standaard naleven die de VN-organisatie Codex Alimentarius vorig jaar nog heeft opgesteld voor de toegestane hoeveelheid melamine in babyvoeding.

Maar zolang China, hoe gênant ook, zover niet is, zijn er exportkansen voor andere landen. Wie dat bijvoorbeeld inziet, is de Argentijnse minister van Landbouw, Noberto Yauhar. Die constateerde onlangs verheugd dat de zuivelonderneming Sancor uit zijn land dit jaar voor het eerst melkpoeder, bestemd voor babyvoeding, naar China heeft geëxporteerd. De minister sprak de hoop uit dat de Chinese markt nu ook opengaat voor andere Argentijnse producten.

Dat klinkt heel wat ondernemender dan wat in Nederland gevestigde fabrikanten zuinigjes hebben opgemerkt. Friso Kindervoeding heeft weliswaar de productie verhoogd, maar supermarkten tevens geadviseerd maar een beperkt aantal blikken en pakken in de schappen te zetten, zodat Chinezen ze niet massaal kunnen opkopen. Nutricia, onderdeel van het Franse concern Danone, zegt geen kans te zien zijn babyvoeding naar China te exporteren.

Dan te bedenken dat Nederlandse bedrijven in New Delhi onlangs het Dutch Dairy Consortium hebben gesticht, alvast inspelend op de verwachte toename van de import in India van melkpoeder en babyvoeding. Want er liggen kansen voor ondernemers in China en India. Van een tekort aan babyvoeding hoort geen sprake te zijn. Voer de productie op.