Fukushima – Chronik eines Desasters

In this March 15, 2011 photo taken and provided by Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), smoke billows from Unit 3 reactor building after an explosion at Fukushima Dai-ichi nuclear power plant in Okuma, Fukushima prefecture, following the March 11 tsunami and earthquake. The March 2011 catastrophe in Japan has set off a flurry of independent films telling the stories of regular people who became overnight victims, stories the creators feel are being ignored by mainstream media and often silenced by the authorities. Nearly two years after the quake and tsunami disaster, the films are an attempt by the creative minds of Japan’s movie industry not only to confront the horrors of the worst nuclear disaster since Chernobyl, but also as a legacy and to empower the victims by telling their story for international audiences. (AP Photo/Tokyo Electric Power Co.) EDITORIAL USE ONLY AP

informatief

Arte, 22.15

Aan de hand van getuigenverklaringen, meetgegevens en computersimulaties wordt uitgeplozen wat zich precies moet hebben afgespeeld in de Diichi Kerncentrale bij Fukushima nadat die op 11 maart 2011 voor een deel onder water was komen te staan door de vloedgolf die volgde op een zeebeving. Uit de gegevens blijkt dat de situatie in reactorhal 1 veel ernstiger was dan medewerkers in de controlekamer op dat moment konden vermoeden. Het ongeluk legde een zwakke plek in het ontwerp van atoomcentrales bloot.