Fraudeur Clemens K. komt naar Nederland

Clemens K., de boekhouder die tussen 2007 en 2009 16 miljoen euro stal van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst en daarna naar Thailand vluchtte, komt terug naar Nederland. Hij wil tegenover de rechter zijn kant van het verhaal vertellen. K. werd in 2010 bij verstek veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en is daartegen in beroep gegaan. Wanneer de zaak dient, is nog onbekend.

K. stelt dat het nooit zijn intentie is geweest om de kunstenaars te benadelen die subsidie kregen van het fonds. Hij pleegde de fraude omdat hij werd afgeperst. In e-mails die de Volkskrant heeft gepubliceerd, stelt hij dat hij nooit zoveel geld achterover had kunnen drukken als er bij het fonds zorgvuldiger was omgesprongen met gemeenschapsgeld.

Het is de eerste keer dat de voormalige boekhouder zelf de publiciteit heeft gezocht. Volgens zijn advocaten, Khalid Kasem en Geertjan van Oosten, wil de fraudeur de beeldvorming rond zijn persoon rechtzetten. „Hij vindt het vreselijk dat hij wordt neergezet als iemand die de kunstenaars opzettelijk heeft benadeeld”, zegt Kasem. „Hij heeft juist veel hart en passie voor de kunsten.”

K. wijst met een beschuldigende vinger naar de voormalige directeur van het fonds, Lex ter Braak. Die zou zijn bevoegdheden steeds verder hebben opgerekt en ook de boekhouder een grote handelingsvrijheid hebben gegeven.

Van het gestolen geld is 12 miljoen euro weer teruggevonden. Ter Braak, nu directeur van de Jan van Eyck Academie, wijst de beschuldigingen van de hand. Volgens hem heeft het fonds niets gedaan dat indruiste tegen de regels.