Opinie

    • Hille Takken

Fotograferen in Nederland en Marokko

Kinderen in Amsterdam en Marokko leren elkaar kennen met foto’s.

Groepsportretten Foam

‘Allemaal even zwaaien en dan zeg je: ‘Ahlan Nederland, Hallo Marokko’.” De fotografiedocente weet een groep kinderen in Amsterdam Nieuw-West enthousiast te krijgen voor een skypesessie. Ze zwaaien vrolijk via de webcam naar hun leeftijdsgenoten in een arme wijk in de Marokkaanse stad Larache. Beide groepen kinderen gaan foto’s maken van zichzelf en hun omgeving voor tentoonstellingen in Marokko en in Nederland.

Afgelopen zaterdag deden 18 kinderen in Amsterdam Nieuw-West mee aan de fotografische uitwisseling met kinderen in Larache. Sommigen van hen hebben zelf Marokkaanse familieleden, anderen niet. Allemaal volgen ze zes lessen in West Side Stories, een projectlocatie van fotografiemuseum Foam. De ruimte bevindt zich tussen een aantal leegstaande winkelpanden. De etalage kijkt uit op een pleintje waar grote jongens een potje voetballen tussen stalen hekken.

De fotografische uitwisseling maakt deel uit van een groot uitwisselingsproject. In het project wisselen docenten en buurtwerkers uit hoe je kinderen goed kunt leren samenwerken. In Marokko is met hulp van de gemeente Amsterdam een educatief-cultureel centrum opgezet. Buurtkinderen kunnen daar leren lezen en rekenen, en ook sport en cultuur komen er aan bod.

Deze zaterdag skypten de Amsterdamse kinderen die meedoen met kinderen in Larache. Ze mogen vragen stellen. Een van hen vroeg zaterdag bijvoorbeeld: „In wat voor huis woon jij?” Hamza antwoordde trots: „Ik woon met mijn broertjes in een huis dat afgebouwd is.” Tolk Yassine legt de groep uit: „Veel kinderen in Larache wonen in huizen die nog niet helemaal af zijn.” Yassine vertelt ook dat er veel sinaasappels groeien in Larache. „Mogen jullie die plukken?”, vragen de kinderen. „Nee, dan krijg je straf”, is het antwoord.

Daarna bekijkt de groep een foto van Kors van Bennekom die zichzelf, zijn vrouw en drie kinderen van bovenaf heeft gefotografeerd door de camera boven zijn hoofd te houden. De kinderen krijgen de opdracht om net zo’n foto te maken. Het blijkt best lastig voor de kinderen om met z’n vieren of vijven zo dicht op elkaar te blijven staan dat ze allemaal op de foto passen. Maar met een beetje hulp van de juf slagen drie van de vier groepjes erin om een mooi groepsportret volgens opdracht te maken. Wat de kinderen in Larache ervan hebben gemaakt, is vanaf 6 april te zien bij de tentoonstelling in West Side Stories, Confuciusplein 14, samen met de foto’s van de Amsterdamse kinderen.

Inl: foam.org

    • Hille Takken