EP wil meerjarenbegroting verwerpen - ‘puur munitie in onderhandelingsproces’

BRUSSEL - Grote vergaderzaal Europees Parlement Het Europees Parlement is stevig aan het onderhandelen voor een betere meerjarenbegroting. Foto ANP / Lex van Lieshout

Een meerderheid in het Europees Parlement (EP) wil dat de meerjarenbegroting die onlangs is opgesteld wordt aangepast. In een resolutie eist het Europarlement meer flexibiliteit ten aanzien van de begroting en meer controle op de uitgaven. De resolutie, die woensdag wordt ingediend, is opgesteld door een grote meerderheid van het parlement.

Het totale bedrag van de begroting, die geldt voor 2014 tot 2020, staat niet ter discussie, zegt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen tegen persdienst Novum.

“Een verhoging van het budget is niet aan de orde. Daar ben ik blij mee.”

Wel wil het EP dat de begroting meer flexibel wordt. Zo moet er ruimte blijven om tussen verschillende posten en jaren met geld te schuiven. Ook wil het Europarlement dat er meer controle komt op de uitgaven, en dat de EU meer eigen middelen krijgt, aldus CDA-Europarlementariër Wim van de Camp.

Als de resolutie wordt aangenomen, en dat ligt in de lijn der verwachting, moet het Ierse voorzitterschap met het Europees parlement om de tafel om te onderhandelen. Ierland vertegenwoordigt alle lidstaten om een compromis te vinden met het parlement.

Het is voor het eerst dat het EP de meerjarenbegroting kan verwerpen. “Het parlement laat zijn tanden zien”, legt Van de Camp uit. Als er geen akkoord komt dan blijft vanaf volgend jaar de huidige, hogere begroting van kracht.

Onze correspondent in Brussel, Caroline de Gruyter, in een reactie:

“Er wordt heel hard onderhandeld. Die onderhandelingen zijn pas net begonnen en kunnen zeker nog twee maanden duren. Dit is dus niet het definitieve geluid van het parlement. Het is puur munitie in de strijd voor een betere begroting. Het parlement heeft politieke eisen en die wil het zoveel mogelijk ingewilligd zien. You give some, you take some.”

    • Marije Willems