Europarlement gaat de burger buiten houden

Het Europees Parlement in Brussel krijgt 111 glazen schuifdeuren om de Europarlementariërs af te schermen van bezoekers en journalisten. De verbouwing kost 2,8 miljoen euro.

Komende maandag willen de voorzitter en de vicevoorzitters van het Europees Parlement erover beslissen. Europarlementariërs – die het plan tot nu toe niet kenden – reageren kritisch. „Dit is een heel slecht idee”, zegt Judith Sargentini (GroenLinks). „Burgers en journalisten moeten ongevraagd langs kunnen komen. En dat in deze tijd, waarin de euroscepsis toeneemt. We betalen 2,8 miljoen euro om uit te stralen dat we iets te verbergen hebben?”

Vorig najaar kreeg voorzitter Martin Schulz ongevraagd bezoek van Pownews uit Nederland, waar hij zwaar geïrriteerd over was. Vorig jaar waren er ook Poolse bezoekers die in de plenaire vergaderzaal een Christusbeeld hadden opgehangen.

Een woordvoerder van het Europees Parlement zegt dat het plan voor speciale veiligheidszones al is bedacht in 2011 en niets te maken heeft met specifieke incidenten. „In het gebouw zijn dagelijks acht- tot tienduizend mensen. Er komen steeds meer bezoekersgroepen. Dat moet beter gereguleerd worden.”

Volgens het plan zou het Europees Parlement worden onderverdeeld in vijf veiligheidszones. Eén zone, vooral rond het kantoorgebouw zelf, zoals het ‘informatiepunt’, is vrij toegankelijk voor bezoekers. De tweede zou open moeten zijn voor bezoekers die door de detectiepoortjes zijn gegaan, de derde (‘administratieve’) is alleen voor personeel van het Europees Parlement en Europarlementariërs. In de andere twee zones liggen de werkkamers van de Europarlementariërs en het kantoor van de voorzitter (‘high security zone’).