Eneco krikt winst op met verkoop van dochter

None

Energiebedrijf Eneco heeft afgelopen jaar een nettowinst behaald van 233 miljoen euro, 14 procent meer dan het jaar ervoor. De omzet nam met bijna 5 procent toe tot 5,3 miljard euro.

Dankzij een eenmalige bate zag Eneco de nettowinst stijgen. Eneco incasseerde 56 miljoen euro met de verkoop van de deelneming in kennisbedrijf KEMA.

Eneco is het derde energiebedrijf van Nederland na Essent en Nuon, die in buitenlandse handen zijn. Bij Eneco zijn de aandelen in handen van 65 Nederlandse gemeenten, waarbij Rotterdam met bijna 30 procent de grootste is.

Financiële topman Guido Dubbeld zei in een toelichting op de jaarcijfers dat door de economische crisis steeds meer klanten hun verplichtingen niet nakomen. Zowel zakelijke als particuliere klanten blijven in gebreke met betalingen. Dat betekent dat Eneco meer voorzieningen moet treffen. Het gaat om 11 miljoen euro wegens extra kosten aan dubieuze debiteuren, aldus Dubbeld.

De komende jaren wil Eneco „aanzienlijke kostenbesparingen” doorvoeren, onder meer door middel van een reorganisatie van het personeel. Volgens het energiebedrijf zullen er geen gedwongen ontslagen vallen, maar zal de ingreep geheel via natuurlijk verloop worden gerealiseerd. Afgelopen jaar steeg het aantal werknemers nog van 6.598 tot 6.839.

Bestuursvoorzitter Jeroen de Haas zei de komende jaren een verandering van het bedrijfsmodel te verwachten. Energie zal steeds meer decentraal worden opgewekt en daarmee verschuift de rol van Eneco.

De Haas: „Klanten krijgen meer behoefte aan advies, financiering, installatie en onderhoud van faciliteiten. Wij bevinden ons in een overgangsfase van centrale energieproductie, -transport en -levering naar een bedrijf dat de klant helpt zelf energie op te wekken en te besparen: duurzaam, decentraal, samen.”

Eneco investeerde afgelopen jaar 120 miljoen euro aan diverse windparken in Nederland, België en Groot-Brittannië. Vorige maand maakte Eneco bekend dat het Japanse Mitsubishi Corporation voor 50 procent instapt in de aanleg én de exploitatie van het nieuwe Eneco-windpark Luchterduinen, dat voor de kust van Noordwijk gepland is. De totale kosten bedragen 450 miljoen euro.