Diversen

None

Met de hand gemaakt

Het Museum Boijmans Van Beuningen staat dit voorjaar in het teken van het ambacht. Op de tentoonstelling Hand Made zijn ruim vijfhonderd objecten te zien. Met demonstraties van ambachtelijke technieken, een film- en documentaireprogramma, markten en diverse workshops.

t/m 19 mei. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. www.boijmans.nl

Wereldschatten

Museum De Lakenhal toont topstukken uit de de Bijzondere Collecties van de Universiteit Leiden. Van de negende eeuwse codex Aratea tot kaarten van Blaeu, tekeningen van grootmeesters als Rembrandt en Goltzius en foto’s van Richard Avedon, Robert Capa en Erwin Olaf.

9 maart t/m 30 juni. Museum De Lakenhal, Leiden. www.lakenhal.nl

De bezette stad

De stad is bezet! Door soldaten, hoeren, auto’s, affiches, uithangborden en het ‘Grote Zirkus van de H. Geest’. Van Ostaijens beroemde experiment illustreert dat de stad geen neutrale ruimte is, maar op vele manieren wordt ingenomen. Poëziepodium Perdu organiseert een reeks avonden rondom het thema ‘Bezette stad’. Tijdens de openingsavond op 8 maart gaat het over kunst in de stad en de stad als museum.

8 maart, 20.30 uur. Perdu, Amsterdam. www.perdu.nl

Vrouwendag

Vrijdag 8 maart staat Café De Nieuwe Liefde in het teken van de Internationale Vrouwendag. Daphne Bunskoek ontvangt tijdens dit programma onder andere Mardjan Seighali, directeur van de Stichting voor Vluchteling-Studenten, recensenten Aleid Truijens, Britt Stubbe en Herien Wensink over het boek 1001 Vrouwen en presentatrice Marcia Luyten over veranderd Afrika. Er is live muziek van multi-instrumentaal muziekduo De Flageolettes.

8 maart, 18 uur. De Nieuwe Liefde, Amsterdam. www.denieuweliefde.com.

Sharp & Davis

Het Stedelijk Museum Amsterdam organiseert in samenwerking met de Stichting Gaudeamus een concert van de Amerikaanse gitarist Elliot S harp en de Engelse klarinetspeler Gareth Davis. Zij zullen een aantal stukken spelen van Canephora, hun nieuwe, gezamenlijke album met duetten voor akoestische gitaar en basklarinet.

10 maart, 16 uur. Stedelijk Museum, Amsterdam. www.stedelijk.nl