De RefCam is er: zo dicht op de sport zat de kijker nog nooit

Stel je voor dat de Eredivisie dit doet: een camera op het hoofd van Kevin Blom, zodat je als speler zo dicht op het spel zit dat je de grassprietjes op het voorhoofd van Dries Mertens kunt tellen. En gesprekken tussen scheidsrechter en speler kunt volgen.

In Australië probeerde FOX Sports het uit bij een rugbywedstrijd in Suncorp Stadium, Brisbane. Daar speelden de Queensland Reds tegen de New South Wales Waratahs (een topwedstrijd daar), met Chris Pollock als arbiter. Pollock was zo sportief om mee te werken en kreeg dus een HD-camera op de zijkant van zijn hoofd gebonden.

Volgens de initiatiefnemers kunnen de beelden vanaf het scheidsrechtershoofd een mooie aanvulling zijn op de televisiebeelden die vanaf de kant gemaakt worden. Ook bewijzen ze nog maar eens dat er een verschil is tussen voetbal en rugby: als Pollock een speler op een fout wijst, antwoordt die kalm: “Okay, thanks for letting me know that.”

Een geslaagd experiment, vinden ze bij FOX. Toch lijkt er nog een lange weg te gaan voordat de RefCam gemeengoed wordt bij veldsporten. Toen de Engelse rugbycompetitie het in december probeerde, leverde het ‘behalve misselijkheid’ niets nieuws op voor de kijker. Ook bij de Australische beelden tril je als kijker af en toe oncomfortabel mee, vooral als de scheidsrechter even een sprintje moet trekken om het spel te volgen.

    • Peter Zantingh