‘Cohen: politie en burgemeester faalden bij rellen Haren’

Foto ANP / Catrinus van der Veen

De politie in Groningen en burgemeester Bats hebben fouten gemaakt bij de rellen in Haren. Dat concludeert de commissie onder leiding van Job Cohen die onderzoek deed naar hoe het in Haren zo mis kon gaan, meldt de NOS.

De conclusies van de commissie worden morgen officieel gepresenteerd.

Uit een eerder gepresenteerd intern evaluatierapport van de politie bleek al dat de top van het Groninger politiekorps ernstig tekort is geschoten bij de voorbereiding op en de aanpak van de rellen in Haren. Terwijl de Groninger korpschef Oscar Dros een dag na de rellen van 21 september nog zei dat zijn agenten en ME’ers “op alles waren voorbereid”, bleek dat niet het geval. Agenten en commandanten waren niet of nauwelijks gebrieft. Het worst case scenario was onvoldoende uitgewerkt. Draaiboeken waren niet doorgesproken met politiemensen die de straat op moesten en evenmin bij de meldkamer bekend.

De rellen ontstonden nadat een inwoonster van Haren een verjaardagsfeestje op Facebook had aangekondigd. Terwijl de burgemeester herhaaldelijk liet weten dat het feest niet doorging, werd Haren overlopen door duizenden feestgangers en veranderde het villadorp in een slagveld. De politie werd bekogeld, winkels werden geplunderd, auto’s in brand gestoken. Bij de ongeregeldheden raakten 29 mensen gewond.

Morgen om 11.00 uur presenteert Cohen het rapport in het gemeentehuis in Haren. De persconferentie wordt live uitgezonden op Nederland 1 en Journaal 24.