Hugo Chávez overleed aan zware hartaanval - ‘Laat mij niet sterven’

Hugo Chávez' moeder en broers bij de wake in een militaire academie. Foto AP / Miraflores Presidential Press Office

Hugo Chávez is overleden aan een zware hartaanval. Ook heeft hij erg geleden en wilde hij niet sterven. Volgens generaal José Ornella, hoofd van de presidentiële garde, kon hij niet meer praten.

“Maar hij zei het met zijn lippen: ‘Ik wil niet sterven. Laat mij niet sterven’, want hij hield van zijn land, hij offerde zich op voor zijn land.”

Ornella zei dat hij de laatste twee jaar, waaronder de laatste momenten, met Chávez heeft doorgebracht. De generaal sprak buiten de militaire academie waar Chávez’ lichaam ligt met persbureau AP. Hij zei dat de kanker in een vergevorderd stadium was toen Chávez overleed, maar wilde geen details geven. Ornella antwoordde niet op de vraag of de kanker was uitgezaaid naar de longen.

‘Chavez wist het: heel weinig hoop’

De generaal zei niet precies te weten aan wat voor soort kanker Chávez leed, maar “hij leed erg”. Volgens hem wist Chávez toen hij het volk op 8 december, drie dagen voor zijn laatste operatie, toesprak dat er “heel weinig hoop was dat hij die operatie zou overleven”.

Ornella herhaalde de zorgen van vicepresident Nicolas Maduro dat er iets verdachts is aan de kanker van Chávez.

“Ik denk dat ze over vijftig jaar het document vrijgeven en dat dan blijkt dat de vijand er de hand in heeft gehad.”

De generaal zei niet wie die vijand zou kunnen zijn, maar Maduro suggereerde dinsdag dat de Verenigde Staten erbij betrokken zouden zijn. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken noemde die aantijgingen absurd.

    • Jules Seegers