Chávez

Venezuela's Vice President Nicolas Maduro greets supporters during a rally in Caracas February 27, 2013. Venezuelans are commemorating the 24th anniversary of the social uprising known as 'Caracazo' which President Hugo Chavez said marked the start of the his revolution. Results from surveys showed that if Chavez is forced out due to cancer, his preferred successor Maduro is favored to win an election. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins (VENEZUELA - Tags: POLITICS ANNIVERSARY) REUTERS

De opvolger

Maduro is bijna een kopie van Chávez

Nicolas Maduro (50) heeft niet het charisma en de geslepenheid van zijn politieke peetvader. Maar in recente peilingen krijgt hij 55 procent van de stemmen, tegen 45 voor oppositieleider Henrique Capriles Radonski.

Ver voor zijn overlijden doopte Hugo Chávez hem tot zijn gewenste opvolger „in het geval er met mij iets mocht overkomen”. Deze zegen is cruciaal. Rouwende aanhangers zeiden in Caracas dat ze de laatste wens van hun comandante zullen eerbiedigen. Binnen dertig dagen komen er verkiezingen.

Nicolas Maduro is een vrijwel exacte kopie van Chávez. Hij steunt de socialistische revolutie van de overleden president. De afgelopen tijd droeg hij net als hem trainingspakken en hield hij vurige redes tegen de Venezolaanse oppositie.

Bijna niemand werkte zolang samen met de joviale maar wantrouwige Chávez als Maduro. Geboren in een arm, links gezin werd hij in 1992 gegrepen door de mislukte coup van de militair met zijn rode baret. Sindsdien steunde hij diens politieke project.

Maduro werd beloond. Vanaf 2006 tot dit jaar was hij minister van buitenlandse zaken. Het internationale beleid van de president was ook zijn beleid. Cuba blijft goedkope Venezolaanse olie krijgen als Maduro de verkiezingen wint. Ook het anti-Amerikanisme gaat door. De vicepresident suggereerde vlak voor het overlijden van Chávez dat diens kanker was veroorzaakt door Washington. „We hebben geen enkele twijfel dat onze commandant is aangevallen met deze ziekte.”

Maduro eerde de president de afgelopen weken als een Jezusfiguur die leed voor zijn volk. Het ophemelen van de persoonlijkheid en daden van Chávez wordt een belangrijke verkiezingsstrategie. Oppositieleider Capriles moet het opnemen tegen de geest van de overleden president.

    • Ykje Vriesinga