Berlusconi veroordeeld tot jaar cel (maar dat betekent nog weinig)

Aanklager Maurizio Romanelli in de rechtbank in Milaan vandaag. Foto AP / Luca Bruno

Silvio Berlusconi is in een afluisterschandaal veroordeeld tot een jaar cel door de rechtbank in Milaan, meldt persbureau AP. De voormalig premier van Italië kreeg de straf omdat hij ongeoorloofd afgeluisterde telefoongesprekken publiceerde. De kans dat Berlusconi daadwerkelijk achter de tralies verdwijnt, is erg klein.

De gepubliceerde gesprekken gingen over een mislukte overname van verzekeraar Unipol van de Banca Nazionale di Lavoro, die in 2005 werden geplaatst in een krant van mediamagnaat Berlusconi. Daarmee verbrak Berlusconi zijn geheimhoudingsplicht, aldus de rechtbank.

De kans is echter erg klein dat Berlusconi daadwerkelijk de cel in moet. Onze buitenlandredacteur Marc Leijendekker legt uit waarom:

“Het gaat hier om een relatief kleine zaak in vergelijking met de zaak-Ruby - daar draait het later deze maand echt om. Hij is nu dan wel veroordeeld, maar gaat daar hoogstwaarschijnlijk tegen in beroep. In Italië is een opgelegde straf pas uitvoerbaar als de beschuldigde geen mogelijkheden meer heeft om in beroep te gaan.”

Broer Berlusconi tot twee jaar cel veroordeeld in dezelfde zaak

Paolo Berlusconi, de broer van Silvio Berlusconi, werd in dezelfde zaak veroordeeld tot twee jaar en drie maanden celstraf. Paolo Berlusconi is uitgever van de Milaanse krant il Giornale waarin de transcripten van de afgeluisterde gesprekken werden gepubliceerd.

Vorig jaar werd Berlusconi ook al een jaar cel opgelegd omdat hij persoonlijk betrokken zou zijn geweest bij fraude en belastingontduiking door zijn bedrijf Mediaset.

Berlusconi: justitie probeert me buitenspel te zetten

Berlusconi beschuldigt justitie ervan hem buitenspel te willen zetten in de politieke onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regering, na de verkiezingen van vorige maand. Omdat die een politieke patstelling hebben opgeleverd, is een van de opties een brede coalitie tussen links en rechts. Maar het proces Ruby werd juist op verzoek van Berlusconi in de campagne opgeschort.

De afluisterzaak kan gezien worden als een opmaat naar de andere rechtzaken die nog tegen Berlusconi lopen. Morgen wordt het requisitoir in het ‘proces Ruby’ afgesloten door de hoofdaanklager in deze zaak, Ilda Boccassini. Het is pikant dat dat op de internationale dag van de vrouw plaatsvindt. Waarschijnlijk volgt later deze maand de uitspraak in die zaak.

    • Judith Laanen