beeldende kunst

Eve Arnold

In Het Gemeentemuseum Helmond is een tentoonstelling te zien van de Amerikaanse fotojournalist Eve Arnold (1912-2012). Met intieme en indringende portretten van beroemdheden als Joan Crawford, Marlene Dietrich en Marilyn Monroe.

t/m 9 juni in Gemeentemuseum Helmond. www.gemeentemuseumhelmond.nl

Keith Edmier

De Hallen in Haarlem presenteert een solotentoonstelling van beeldhouwer Keith Edmier.

Na een korte carrière in Hollywood als special effects-ontwerper werkte Edmier in New York met kunstenaars als Matthew Barney en Jeff Koons. Kenmerkend voor zijn oeuvre is het combineren van gebeurtenissen uit zijn persoonlijke leven met die uit de Amerikaanse geschiedenis.

t/m 26 mei. De Hallen, Haarlem. www.dehallen.nl

From Holland with Love

De tentoonstelling From Holland With Love in het Nederlands Fotomuseum is opgebouwd rond de foto’s van Ed van der Elsken over liefde, vriendschap, intimiteit, romantiek, erotiek en lust. Het werk van Van der Elsken is het startpunt voor een hedendaagse selectie van de Nederlandse beeldmakers als Koos Breukel, Heddy Honigmann em Paul Kooiker.

t/m 20 mei. Fotomuseum Rotterdam. www.nederlandsfotomuseum.nl

Armando

Met de tentoonstelling Armando vs Armando laat het Cobra Museum voor Moderne Kunst recent werk van Armando zien. De titel van de tentoonstelling verwijst naar de manier waarop de 83-jarige kunstenaar zich door middel van zijn recente werk tot zijn eigen oeuvre en leven verhoudt.

t/m 2 juni. Cobra Museum, Amstelveen.www.cobra-museum.nl

Ruslandjaar

Aan het begin van het Nederland-Ruslandjaar opent de Hermitage Amsterdam een grote tentoonstelling over Peter de Grote. Met historische voorwerpen, schilderijen en bijzondere documenten wordt het leven geschetst van de Russische tsaar die, toen hij alle macht kreeg op zeventienjarige leeftijd, vastbesloten was het land te moderniseren. Ook het Bonnefanten Musuem Maastricht besteedt aandacht aan het Nederland-Rusandjaar met de tentoonstelling Revoluties in de Russische schilderkunst 1895-1917.

www.nlrf2013.nl