Analyse NRC: winst grootste beursbedrijven daalt met 16 procent

De Europese beurzen zijn dinsdag hoger geopend. Nadat de AEX-index in Amsterdam maandag 9 was gedaald, de grootste daling sinds 1987 op een dag, gaven geruchten over een gecoördineerde renteverlaging door centrale banken wereldwijd beleggers dinsdag enige hoop.
De Europese beurzen zijn dinsdag hoger geopend. Nadat de AEX-index in Amsterdam maandag 9 was gedaald, de grootste daling sinds 1987 op een dag, gaven geruchten over een gecoördineerde renteverlaging door centrale banken wereldwijd beleggers dinsdag enige hoop. Bij elkaar verdienden de bedrijven in de twee bekendste graadmeters van de Amsterdamse beurs, de AEX en de Midkap, ruim 37,3 miljard euro. Foto ANP / Koen van Weel

De grootste Nederlandse beursbedrijven maakten vorig jaar 16 procent minder winst dan het jaar daarvoor. Na de kleinere bedrijven krijgen ook zij steeds meer last van de economische crisis, blijkt uit een analyse door NRC Handelsblad van de resultaten over 2012 van 39 van de grootste Nederlandse beursfondsen.

Bij elkaar verdienden de bedrijven in de twee bekendste graadmeters van de Amsterdamse beurs, de AEX en de Midkap, ruim 37,3 miljard euro. Dat is ruim 7 miljard minder dan in 2011. In de AEX staan 25 van de grootste bedrijven van Nederland genoteerd, in de Midkap 23 middelgrote. Tot de grootste verliezers behoorden AkzoNobel, Randstad, DSM, PostNL, KPN en Delta Lloyd.

In de voorgaande jaren waren de grote beursgenoteerde bedrijven beter bestand tegen de crisis dan het midden- en kleinbedrijf. Grotere reserves en een spreiding van activiteiten over de wereld maakten dat zij het langer konden volhouden. Maar nu Nederland inmiddels in een triple dip zit en de eurozone in recessie blijft, gaat dat steeds minder op.

Zeven AEX-bedrijven maakten meer winst

Slechts zeven van de 23 AEX-bedrijven waarvan nu cijfers bekend zijn, wisten meer winst te maken dan in 2011. In de Midkap steeg de winst bij zeven van de zestien bedrijven. Van de overige acht zijn nog geen cijfers bekend. De bedrijven die hun winst het meest zagen stijgen waren Philips, Corio, WoltersKluwer, Heineken, Aegon en Ziggo.

De vier grote multinationals Unilever, Heineken, Shell en Philips blijven de pijlers van de beurs. Zij waren goed voor 87 procent van de winst in de AEX-index. Topbestuurders voorzien dat ook 2013 zwaar wordt.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad de analyse van de resultaten van de grootste beursfondsen. Abonnees kunnen het artikel hier lezen.

    • Hanneke Chin-A-Fo en Chris Hensen