Achmea waarschuwt voor chaos bij ziekenhuizen

Vier op de tien ziekenhuizen in Nederland heeft grote achterstand bij het declareren van geleverde hulp. Achmea, de grootste zorgverzekeraar van Nederland, heeft nog niet de helft van de nota’s over 2012 binnen. Slechts 6 van de 92 ziekenhuizen is volgens de verzekeraar „technisch in staat” om de in 2013 geleverde zorg nu al te factureren.

Ziekenhuizen blijven overeind doordat verzekeraars geld voorschieten, maar Achmea wil daar een eind aan maken. Het concern heeft inmiddels 1,5 miljard euro voorgeschoten, waarvan onduidelijk is hoeveel daarvan terecht is uitgekeerd.

„Als wij de bevoorschotting stoppen, komen ziekenhuizen in liquiditeitsproblemen”, zegt voorzitter zorg Roelof Konternam van Achmea. „Dat gaat ook weer te ver. Maar tussen abrupt stoppen met betalen en onvoorwaardelijk geld voorschieten zit nog een wereld van verschil.”

Volgens Achmea zijn verzekerden nu de dupe doordat zij met grote vertraging moeten bijbetalen. „Onze verzekerden moeten tot wel 1,5 jaar wachten op hun verrekening van het eigen risico”, zegt Konterman. „En dat is tegenwoordig niet meer 100 euro, maar 350 euro. Dit kan ik niet uitleggen aan mijn verzekerden.”

Accountants waarschuwden onlangs dat zij de jaarrekeningen van ziekenhuizen niet zonder voorbehoud kunnen goedkeuren, omdat er te veel onduidelijkheid bestaat over de cijfers van ziekenhuizen. Dat heeft mede te maken met het snelle aantal wijzigingen in het tarievensysteem en in hun financiering.

Konterman erkent die veranderingen, maar zegt dat dit geen vrijbrief is. „Er zijn ziekenhuizen die nog steeds niet factureren over 2012, maar er zijn er ook die wél op tijd leveren. We weten dat het kan.”

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zegt dat hier ‘de pot verwijt de ketel’ geldt en dat het te maken heeft met de complexiteit in het declareren. „Er zijn ook ziekenhuizen die keurig hun declaratie verzorgen maar maanden niet uitbetaald krijgen door verzekeraars. Zorgverzekeraars hebben vorig jaar vier maanden lang niets vergoed aan ziekenhuizen terwijl de behandelingen aan patiënten gewoon doorgingen. Sommige ziekenhuizen zijn toen ook in liquiditeitsproblemen gekomen.”

    • Jeroen Wester