6 Raadselachtige gouache van René Magritte

SONY DSC
SONY DSC

Wie: René Magritte (1898-1967)Wat: ‘Le miroir invisible’, 1942 Gouache op papier, 33,8 x 52,0 cm.Waar: Patrick Derom GalleryPrijs: 650.000 euro

Is het de aarde gezien vanaf de maan? Maar hoe komt het dan dat die wolken voorbijdrijven, en waar is de zon die voor de reflecties in het water zorgt? En is het nu dag of toch nacht?

De gouache Le miroir invisible, die René Magritte in 1942 schilderde, zit vol raadselachtigheden. De Belgische surrealist zet ons op slinkse manier op het verkeerde been. Hij brengt twee zo herkenbare beelden samen, maar wel op een manier die feitelijk onmogelijk is. De titel zou je vrij letterlijk kunnen interpreteren: om vanaf de aarde de wereld als verre planeet te kunnen zien, heb je inderdaad een reusachtige spiegel nodig waarin de aardbol gereflecteerd wordt.

Het werk werd in 1945 door een Belgische kunstverzamelaar gekocht bij de kunsthandel Lou Cosyn in Brussel. Sindsdien is de gouache steeds in dezelfde familie gebleven. In 1998 was de voorstelling voor het eerst te zien op het grote Magritte-retrospectief in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel. Nu komt het dus voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer op de markt.

    • Sandra Smallenburg