2 Elfhoofdig bronzen beeld uit Tibet (voorpagina)

Wie: Elfhoofdige AvalokitèshvaraWat: Bronzen sculptuur uit Tibet, ca. 1400120,7 x 39,8 x 25 cm Waar: Rossi & Rossi GalleryPrijs: Prijs: ca. 6 miljoen euro

Vorig jaar was dit elfhoofdige Tibetaanse beeld nog een van de trekkers op de tentoonstelling Bronze in de Royal Academy in Londen. Daar werd het in bruikleen gegeven door een particuliere verzamelaar uit Europa die het in de late jaren zestig had gekocht. In 2003 was het beeld al eens te zien op de expositie Himalayas: An Aesthetic Adventure in het Art Institute of Chicago en het Smithsonian in Washington.

Het beeld, meer dan zeshonderd jaar geleden gemaakt in Tibet, stelt Avalokitèshvara voor, een wezen dat in het boeddhisme staat voor de compassie van alle Boeddha’s. Deze variant met elf gezichten kom je in Tibet overal in tempels tegen. Het bovenste hoofd is dat van Boeddha Amitabha, de tien gezichten eronder verbeelden de verschillende stadia van de weg die hij aflegde naar zijn staat van verlichting.

Met zijn hoogte van 1,20 meter is de sculptuur het grootste vroeg-Tibetaanse beeld dat bekend is van deze heilige. Het brons is ingelegd met zilver, koper en diverse edelstenen. Door het zilver lijken de oogbollen van de Boeddha’s te priemen, terwijl het rode koper de lippen en nagels kleurt. (SS)